Programul Circular Catalysts: dezvoltare durabilă, design, meșteșug

British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, rețeaua România Tradițiilor Creative și The Institute, lansează Circular Catalysts, un program menit să genereze noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie și să deschidă conversații fertile despre practici și procese de producție sustenabile.

Expoziție

Suntem încântați să anunțăm expoziția Circular Catalysts, parte din Romanian Design Week 2023, care expune procesele de lucru, rezultatele a cinci rezidențe interdisciplinare și fotografiile Ioanei Cîrlig.

Expoziția prezintă obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul celor cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin design și colaborare interdisciplinară, programul, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, explorează intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară.

De-a lungul expoziției, programul Circular Catalysts va cuprinde și o serie de activități de implicare a comunității, cum ar fi ateliere, podcast-uri și întâlniri, care vor stârni conversații în jurul sistemelor de cunoaștere tradiționale și a practicilor comunitare cu rol în creație și sustenabilitate. Programul promovează schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa, ca parte a răspunsului British Council la problemele globale, adresându-se, în speță, urgenței climatice.

Context

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre rural și urban, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.

Circular Catalysts își propune să ofere astfel modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Programul va începe cu o serie de rezidențe creative în aprilie – mai, și va continua de-a lungul anului 2023 cu activități complementare adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.

Tematici

Privite din perspectivele global – local și urban – rural, temele programului sunt puse în relație cu designul circular și schimbările climatice, prin explorarea:
  • sistemelor de cunoștințe tradiționale și a practicilor comunitare pentru dezvoltarea durabilă locală
  • migrației materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu
  • consolidării conexiunilor rural – urban pentru a abordarea integrată a provocărilor locale și globale
  • puterii designului interdisciplinar și a dialogului în sprijinul acțiunilor climatice
  • potențialului designului circular în ceea ce privește bunăstarea comunităților

 

A doua ediție Circular Open Studios, proiect conex al programului Cultural Catalysts, a acoperit prin intervențiile experților parte dintre aceste tematici. Informații suplimentare sunt disponibile aici.

Agendă

📅 Start-ul proiectului a inclus un apel deschis către sectorul de artă și meșteșuguri din Marea Britanie. Au fost selectați cinci participanți care sunt găzduiți de organizații locale care lucrează în mediul rural din România. Procesul de asociere și de curatoriat a fost unul colaborativ și se concentrează pe crearea de relații constructive și pe transferul de cunoștințe. Rezidențele au loc în martie și aprilie 2023.

📅 Rezultatele rezidențelor Circular Catalysts vor fi integrate într-o expoziție documentară bazată pe cunoștințele și temele generate, care va prezenta fotografii, texte și obiecte reprezentative pentru puterea designului interdisciplinar și a dialogului. Expoziția va fi lansată în cadrul Romanian Design Week 2023 (12–28 mai) și va fi itinerată în Timișoara (Capitala Culturală Europeană 2023) și în Marea Britanie (în parteneriat cu Institutul Cultural Român Londra).

📅 Pe parcursul expoziției din cadrul Romanian Design Week 2023 vor avea loc activități de implicare a comunității (ateliere, podcast-uri, discuții) cu scopul de a provoca conversații în jurul sistemelor de cunoștințe tradiționale și practicilor comunitare cu rol de creare și dezvoltare durabilă.

📅 Pentru a cimenta și crește relațiile dezvoltate în jurul rezidențelor, cât și pentru a oferi profesioniștilor români o înțelegere mai bună asupra sectorului britanic, o delegație românească va fi prezentă la Londra, în timpul London Design Festival.

Ca subtemă locală, rezidențele au în vedere cunoștințele ancestrale și indigene și procesele circulare care ar putea reprezenta un avantaj în dezvoltarea rurală.

Participanți

Rezidențele vor crea contextul favorabil în care o serie de actori relevanți din Marea Britanie care activează în sfera meștesugurilor tradiționale vor relaționa cu organizații și meșteșugari locali. Scopul acțiunii este dezvoltarea de proiecte comune România – Marea Britanie care să exploreze modalitățile prin care meșteșugurile tradiționale pot fi integrate în practici inovatoare pentru un viitor sustenabil.

Participanți din Marea Britanie
  • Annemarie O’Sullivan, creatoare de împletituri și coșuri contemporane, rezidentă în East Sussex, folosește și reactivează tehnici tradiționale britanice
  • Anoushka Cole, cercetătoare și creatoare de materiale cu atenție la resursele organice și reducerea deșeurilor
  • Carol Carey, Creative Director pentru Somerset Art Works, cu peste 20 de ani de experiență în design de obiect, artă publică și design urban și spațial
  • Gareth Neal, designer de mobilier recunoscut internațional pentru combinarea inovatoare a tehnologiilor ultramoderne de fabricare cu tehnici tradiționale
  • Lola Lely, artistă multidisciplinară din Londra a cărei muncă scoate în evidență procese și narațiuni ce combină practici actuale cu tehnici arhaice
Previous slide
Next slide
Partenerii locali
  • Teodor Frolu, arhitect și activist pasionat de patrimoniu, reprezentând brand-ul de design durabil PATZAIKIN, inițiativă care dezvoltă produse menite să readucă în atenţia publicului tradiţiile meşteşugăreşti din Delta Dunării, co-fondator al platformei naţionale România Tradițiilor Creative 
  • Andreea Machidon, arhitect și designer în cadrul fundației Pro Patrimonio  și dezvoltatoare a colecției Honest Goods 
  • Marlene Herberth, cercetătoare a meșteșugurilor, activitstă pasionată de ruralism și slow design, fondatoare a proiectului KraftMade  și Alex Herberth, meșter tradițional tâmplar, cu o pasiune desăvârșită și know how în instrumentarul și tehnicile de lucru tradiționale cu materialul natural
  • Crina Mareș, manager de proiect la Centrul Cultural Clujean, reprezentând programul România Remarcabilă 
Previous slide
Next slide

Rezidențe

Perioadele de desfășurare a rezidențelor organizate în 2023, în contextul Circular Catalysts, sunt:

✔️ Gareth Neal – Kraftmade (28 februarie – 3 martie)
✔️ Anoushka Cole – Fundația Pro Patrimonio (27 martie – 3 aprilie)
✔️ Annemarie O’Sullivan – Kraftmade (9-15 aprilie)
✔️ Lola Lely – PATZAIKIN & Tradiții Creative (22-26 aprilie)
✔️ Carol Carey – România Remarcabilă (24-29 aprilie)

Circular Catalysts

Circular Catalysts face parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, Circular Catalysts explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod durabil.

Tradiții Creative

O parte dintre organizațiile gazdă participante în program sunt totodată și membri activi ai rețelei România Tradițiilor Creative.

Vă invităm să îi descoperiți în paginile dedicate din platforma traditiicreative.ro.

BritishCouncil_Logo
TTTT_logo
RDW llogo Untitled
Moxy_Hotels_logo_logotype

Share