Despre noi

Rețea

România Tradiţiilor Creative este platforma naţională deschisă tuturor celor interesaţi de acest domeniu, unde „tradițiile creative” încearcă să identifice și să promoveze un domeniu de graniță, permeabil, care se învecinează cu industriile creative, cu diversele curente „etno” etc., fără a se confunda însă cu acestea.

Ceea ce îl distinge este ceea ce am putea numi înzestrarea, adică modul particular în care este preluată și valorificată „zestrea” noastră tradițională.

În locul unei raportări „orizontale”, de preluare, circulație și combinație a unor teme și motive (de pildă, tendințele „fusion” de la etno-fashion la etno-food sau etno-music), „tradițiile creative” au o abordare „verticală”, care caută sensul peren al arte-factelor acestei moșteniri și nu elementele ei componente. Nu tradiții prelucrate altfel, ci tradiții care produc altceva.

Echipă

România Tradițiilor Creative este un proiect gândit și realizat cu aportul unui grup de oameni preocupați de identificarea modalităților de a aduce în contemporaneitate unul dintre atuurile majore ale României – zestrea culturală și naturală – și de a o transforma într-o resursă de creștere economică și de generare a unor noi locuri de muncă. Între cei mai activi membri ai comunității se regăsesc:

  • Teodor Frolu – Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
  • Alexandru Andrășanu – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
  • Adriana și Virgil Scripcariu – Școala de la Piscu
  • Ana Maria Goilav și Petre Guran – Școala de la Bunești
  • Marlene Stanciu – Kraftmade
  • Oana Neneciu și Loredana Pană – Deltacraft
  • Laura Leonte – Cosânzeana
  • Andreea Machidon – Pro Patrimonio
  • Octavia și Lucian Loiș – ȘEZI
  • Alexandra Mihailciuc – Batem Fierul la Conac / Țibănești

Proiectul a fost lansat în 2017, sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu sprijinul financiar al acesteia și al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Inițiatori și consultanți: prof. Vintilă Mihăilescu, Arch. Teodor Frolu

Coordonatori de proiect: Oana Perju, Oana Costinaș, Alina Jantea

Echipa extinsă: Cristina Hurdubaia, Anamaria Iuga, Anca-Maria Pănoiu, Iris Șerban, Machidon Andreea, Veronica Olariu, Gabriel Brumariu, Cristian Stoenică, Ruxandra Călăraș, Victor Jantea.

Website-ul a fost lansat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, prin fondurile alocate patrimoniului cultural imaterial, în perioada 16 ianuarie – 31 octombrie 2017.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Platformă

În 2022, platforma web www.traditiicreative.ro a fost reorganizată și construită cu sprijinul echipei Graffish, coordonată de Sebastian Bandula.

Parteneri

logo DC
MTzR muzeul taranului roman
RCE
189391
Logo-UB-orizontal-limba-romana-COLOR-scaled
OAR