Cercetare: „Antreprenoriat artistic colectiv în România”

Un nou proiect marca Formare Culturală aduce în prim-plan atelierele colective de creație din ultimii 50 de ani. Desfășurat sub egida Asociației MAIA în parteneriat cu platforma Formare Culturală, proiectul se focalizează pe cercetarea, documentarea și arhivarea digitală a resurselor care justifică și implică aceste ateliere ca fenomen interconectat cu arta contemporană, performance-ul, coregrafia și artele decorative.

Misiunea proiectului este de a analiza și de a aduce în lumină evoluțiile atelierelor colective de creație, utilizând șase filtre principale, printre care designul, arta digitală, ceramica, sticla, metalul și artele textile. Prin instrumente specializate, ca interviuri video-documentare, portofolii de ateliere și galerii foto-video, se explorează procesele care stau la baza realizării lucrărilor artistice în diverse domenii.

Aflată în faza de cercetare și producție, această inițiativă aduce în prim-plan creațiile artistice, importanța și impactul atelierelor colective în peisajul cultural contemporan și aspecte esențiale ale antreprenoriatului cultural.

Totodată, evidențiază colaborarea și parteneriatele în promovarea și dezvoltarea sectorului cultural.

Interviurile produse sunt publicate în timp real, oferind publicului oportunitatea de a fi martor la procesul creativ și la dialogul cu artiștii implicați.

Proiectul explorează trecutul, prezentul și viitorul atelierelor de creație într-un context dinamic și în continuă schimbare.

„Antreprenoriat artistic colectiv în România” este un proiect implementat de Asociația MAIA în parteneriat cu platforma Formare Culturală. Acesta se produce între martie și noiembrie 2024 și rămâne disponibil online. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Producător: Asociația MAIA
Parteneri: Asociația Assamblage, Nod Makerspace, România Tradițiilor Creative, Modernism.ro, PostModernism Museum, Illy România.
Detalii suplimentare: Oana Nasui, coordonator comunicare, oana[at]formareculturala.ro