Cercetare: „Antreprenoriat artistic colectiv în România”

Un nou proiect marca Formare Culturală aduce în prim-plan atelierele colective de creație din ultimii 50 de ani. Desfășurat sub egida Asociației MAIA în parteneriat cu platforma Formare Culturală, proiectul se focalizează pe cercetarea, documentarea și arhivarea digitală a resurselor care justifică și implică aceste ateliere ca fenomen interconectat cu arta contemporană, performance-ul, coregrafia și artele decorative.

Misiunea proiectului este de a analiza și de a aduce în lumină evoluțiile atelierelor colective de creație, utilizând șase filtre principale, printre care designul, arta digitală, ceramica, sticla, metalul și artele textile. Prin instrumente specializate, ca interviuri video-documentare, portofolii de ateliere și galerii foto-video, se explorează procesele care stau la baza realizării lucrărilor artistice în diverse domenii.

Aflată în faza de cercetare și producție, această inițiativă aduce în prim-plan creațiile artistice, importanța și impactul atelierelor colective în peisajul cultural contemporan și aspecte esențiale ale antreprenoriatului cultural.

Totodată, evidențiază colaborarea și parteneriatele în promovarea și dezvoltarea sectorului cultural.

Interviurile produse sunt publicate în timp real, oferind publicului oportunitatea de a fi martor la procesul creativ și la dialogul cu artiștii implicați.

Interviu cu Dragoș Motica, în cadrul proiectului „Antreprenoriat artistic colectiv în România” , susținut de Oana Nasui

Arhitect pasionat si designer de produs, Dragoș Motica a creat cu succes produse in domeniul mobilierului, al corpurilor de iluminat si al designului de interior. „Într-o țară cu o concurență mai mare aș fi fost stimulat să fac mai bine și mai mult”, spune Dragoș.

Proiectul Antreprenoriat artistic colectivexplorează trecutul, prezentul și viitorul atelierelor de creație într-un context dinamic și în continuă schimbare.

În cadrul proiectului, Oana Nasui a realizat o serie de interviuri video la Romanian Jewelry Week 2024, explorând intersecția dintre artă, design și antreprenoriat în lumea bijuteriei contemporane.

Oana Nasui, realizatoarea interviurilor, este manager și cercetător cultural cu experiență în dezvoltarea de proiecte și programe culturale. Cu expertiza sa în management cultural, comunicare și cercetare, Oana aduce o perspectivă valoroasă asupra intersecției dintre artă, antreprenoriat și dezvoltare culturală.

Aceste interviuri oferă o privire asupra unor profesii creative și a unor strategii de promovare a artei bijuteriei, educației și colaborării internaționale în acest domeniu dinamic.

Iată câțiva dintre cei care își împărtășesc viziunea și experiența:

David Sandu – Curator, artist și educator, David vorbește despre tradiție și naționalism în bijuterie. Este fondator al Romanian Jewelry Week, al Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage și al Asociației Naționale de Bijuterie Contemporană.

Andreia Gabriela Popescu – Designer premiat și educatoare, Andreia povestește despre partea tehnică a creației artistice și depășirea limitei de confort.

Magdalena Vélez Salinas – Președinte al Asociației Designerilor de Bijuterii și Orfevrărie Contemporană din Spania, Magdalena vorbește despre rolul asociațiilor profesionale în susținerea artiștilor și despre importanța expunerii bijuteriei în contexte muzeale.

Justyna Teodorczyk – Director al Galeriei de Artă din Legnica și curator al Festivalului de Bijuterie SILVER, Justyna ilustrează rolul vital al conceptului și poveștii din artei bijuteriei.

Irina Probst – Manager de expoziții la INHORGENTA MUNICH, Irina discută despre importanța platformelor internaționale pentru artiștii și designerii emergenți.

A fost invitată la discuție și artista Romana Mateiaș, câștigătoare a unui premiu Romanian Jewelry Week 2024.

Tur ghidat Circuit: Fair • Design & Sustenabilitate cu Dan Pierşinaru, Alexandra Badea, Andreea Popescu, Made With Time (MWT).

Alina Rizescu este arhitect și designer de interacțiune, cofondator studio Rizi și platforma Ofnow.

Dr. Alexandru Ghilduș este designer industrial, profesor la catedra de Design al Universității Naționale de Artă București, Președinte al Societății de Designeri Români (SDPR), Fost Președinte al Uniunii Artiștilor din România – UAP (1999 – 2002), Expert Design Consiliul Internațional al Societăților de Design Industrial. A format o echipă de profesioniști în domeniul proiectării și tratării sticlei optice, oferind produse competitive atât pieței internaționale, cât și pieței românești (sursa bio ghildush.ro).

 

Dr. Mihnea Ghilduș este designer de produs, fondator Dizainar.ro, director de creație la DZNR Studio, lector universitar la UAD Cluj-Napoca. Format ca designer de produs la Universitatea Națională de Arte, București, și-a continuat drumul educațional la Academia de Arte și Design din Stuttgart, Germania, unde a obținut masterul în Studii Integrale. În 2014 și-a scris doctoratul în design medical la București, unde a ținut prelegeri ca și conferențiar în perioada 2008-2016. Începând cu anul 2022, ocupă funcția de Lector la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca. În 2012 a înființat Dizainăr, concept-store de design românesc pe care îl administrează din perspectiva Creative Director, alături de o echipă de specialiști în comunicare și design. (sursa bio și foto Linkedin Mihnea Ghilduș)

Oana Simionescu este arhitect și manager, constant preocupată de viitorul profesiei de arhitect precum și de modul în care se influențează reciproc oamenii și mediul construit. Asistent universitar în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara începând cu 2010, coordonator al Anualei și apoi Bienalei timișorene de arhitectură în perioada 2014-2018 (activitate pentru care a fost nominalizată în 2016 la Premiul AFCN pentru Management Cultural), co-fondator și coordonator al platformei de colaborare F O R (2010 – prezent), membru în Colegiul Director al filialei Timiș (vicepreședinte, 2014-2018) și apoi cel de la nivel Național al OAR (trezorier, 2018 – 2022), parte din echipele proiectelor undelocuiesc.eu (2016 – 2020), Upgrade My City (2016-2018), Triplex Confinium (2019 – 2022), și co-fondator și coordonator FABER.

Mihai Mitrică este director executiv al Asociației Editorilor din România, organizator Bookfest.

Tur ghidat Romanian Design Week 2024 cu Andrei Borțun – antreprenor, Maria Surducan – ilustrator, Andrei Șerbescu – arhitect.

Andrei Borțun este un antreprenor în domeniul industriilor creative din România, cunoscut în special ca CEO al The Institute și fondator al unor evenimente de referință precum Romanian Design Week, Gala Societății Civile și Festivalul Diploma. Cu o experiență de peste 25 de ani, Borțun și-a dedicat activitatea promovării și modernizării sectorului creativ românesc, fiind un susținător activ al antreprenorilor creativi și al dezvoltării orașului București prin proiecte culturale​ (surse bio profesional Libertatea, PropagArta).

Maria Surducan este o ilustratoare și autoare de benzi desenate din România, cunoscută pentru stilul ei distinctiv și lucrările sale în domeniul ilustrației de carte, benzi desenate și grafică. Surducan a colaborat cu numeroase edituri, contribuind la promovarea culturii vizuale românești prin lucrările sale. De asemenea, a fost implicată în evenimente precum Romanian Design Week.

Andrei Șerbescu este un arhitect recunoscut pentru proiectele sale inovatoare și pentru implicarea sa în revitalizarea spațiilor urbane prin arhitectură. Șerbescu a fost implicat în proiecte de anvergură în cadrul Romanian Design Week, contribuind la promovarea unui dialog între arhitectură și spațiul urban în România​.

Antreprenoriat artistic colectiv în România” este un proiect implementat de Asociația MAIA în parteneriat cu platforma Formare Culturală. Acesta se produce între martie și noiembrie 2024 și rămâne disponibil online. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Producător: Asociația MAIA
Parteneri: Asociația Assamblage, Nod Makerspace, România Tradițiilor Creative, Modernism.ro, PostModernism Museum, Illy România.
Detalii suplimentare: Oana Nasui, coordonator comunicare, oana[at]formareculturala.ro