- ORIGINI
de la idei încolțite la tradiții creative
Suntem o familie tânară, care se bucură de mai bine de 12 ani de viața la curte, deși ne-am născut și am crescut în București. Din dorința de a oferi propriilor copii o alternativă sănătoasă la produsele lactate din comerț și pentru că aveam multă vegetație în jur, am decis să cumpărăm o capră. Dar caprele sunt ființe sociabile și au nevoie de companie. Așa că, în 2012, le-am primit cu bucurie în familia noastră pe Mimi și Fiona (rasa Alpina Franceză). Gustul laptelui și entuziasmul celor apropiați nouă ne-a încurajat să creștem, astfel că în 2014 am mai cumpărat un lot de căprițe și am amenajat un atelier modern pentru transformarea laptelui în brânză. Acest proiect de familie ne-a învățat un alt mod de a munci – nu ușor, dar încărcat de pasiune, povești, întâlniri frumoase și bucurie.
- MOȘTENIRE
zestrea care a hrănit proiectul
Atât eu, cât și Ioana, soția mea, îndrăgim animalele și am crezut că vom putea profesa ca medici veterinari. Am ocolit prin alt domeniu, nu ne-am obținut diplomele, însă astăzi avem propriul proiect cu 65 de căprițe și cu iezii lor. Dimineața ne facem turul pe linia grajdului, parcurgem cu ochii fiecare animal și ne asigurăm că totul este în regulă. La 8 începe mulsul și hrănirea animalelor, la 10 facem igienizarea sălii de muls și transportăm laptele la atelier. În funcție de ziua săptămânii, facem câte 2-3 tipuri de produse, pasteurizăm lapte, pregătim brânzeturile sau chefirul. Ioana este cel mai mult timp prezentă în atelier, iar eu îmi dedic restul zilei părții comerciale și celei de comunicare.
- OAMENI
întâlniri prin care proiectul a prins trup
Iuliana Hreniuc este o prietenă care a dus muncă de lămurire cu noi pentru a alege numele proiectului – Preoțescu, Crescător de Capre. Tot ea ne-a ajutat să creăm imaginea Preoțescu și a botezat cu succes patru dintre produsele noastre: Zori de Zi – brânză tartinabilă, Nor Creț, Turnul Vlăsiei și Capriciu – brânzeturi maturate. Robert Paget este un artizan de brânzeturi din Austria, cu o experiență de 35 de ani, de la care am învățat să facem brânza pe care noi o numim Capriciu, un camembert din lapte de capră. Iar Dumitru Preoțescu – tatăl a avut un rol important în edificarea construcțiilor și a dependințelor necesare pentru căprițe, echipamente și stocurile de hrană.
- LOCURI
cuiburi și drumuri care poartă proiectul mai departe
Am călătorit destul de mult în Europa și am fost mereu atrași de zona rurală și de micile ferme de familie. Oamenii de acolo își împărtașesc între ei și cu toata lumea orice tehnologie de producere a brânzeturilor artizanale autohtone. Fără secrete. Important este să știi unde să cauți și să treci de bariera lingvistică.
- ÎNCOTRO
Sperăm să putem fi un exemplu pentru alte familii care locuiesc în mediul rural, care și-ar putea hrăni eficient comunitățile cu produse de înaltă calitate. Ne gândim ca pe viitor să putem oferi consultanță în acest sens.
- PROIECTE
- NOUTĂȚI
- EVENIMENTE