Search
Close this search box.

Vernisajul expoziției Portretul Michaelei. O călătorie în Delta Dunării – 17 februarie, The Ark

15/02/2018

Slow Food International împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Institutul Italian de Cultură București au plăcerea de a vă invita sâmbătă, 17 februarie 2018, ora 18:30, la vernisajul expoziției Portretul Michaelei. O călătorie în Delta Dunării, aparținând artistei italiene Silvia Rocchi. Evenimentul va avea loc la Restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar, la parterul clădirii The Ark, strada Uranus, nr. 150, București.

În pregătirea vernisajului, Silvia Rocchi va ține atelierul Desenează-ți povestea, în care îi va învăța pe copii cum să ilustreze o succesiune de momente. Atelierul va avea loc la The Ark, începând cu ora 15:00.

Expoziția găzduiește o serie de schițe și picturi pe care Silvia le-a realizat în timpul călătoriei sale în Delta Dunării, organizată anul trecut în mai de operatorul turistic italian ViaggieMiraggi și de postul de radio Radio Popolare, în colaborare cu Slow Food in Romania, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația Letea în UNESCO. O parte din tablouri fac parte din jurnalul de călătorie ilustrat al artistei, care poate fi studiat la: www.viaggiodeltadanubio.eu

Sfârșitul lunii mai 2017

Silvia Rocchi, ilustrator italian, pleacă într-un tur de turism sustenabil în Delta Dunării.  Grupul este compus dintr-un jurnalist și ascultătorii postului italian de radio Radio Popolare. În timpul celor șapte zile, călătorind de la București la Sulina, Silvia face cunoștință cu membrii rețelei Slow Food România, stă de vorbă cu antropologi specializați în arta culinară și cu pescari. În Mila 23 îl întâlnește pe Ivan Patzaichin, află despre devotamentul acestuia față de comunitatea natală și se îndrăgostește de cântecele corului lipovenesc local. Ascultă graiuri cunoscute, precum dialectul Friulan vorbit de comunitatea italiană din greci, dar și unele necunoscute, ale numeroaselor minorități ce își duc traiul în Dobrogea.

Schițele din jurnalul ei sunt o colecție de fețe și impresii, în încercarea de a surprinde miile de nuanțe ale florilor din Deltă. La întoarcerea în Italia a continuat să deseneze și să scrie. Rezultatul final este un jurnal de călătorie ilustrat, publicat online: www.viaggiodeltadanubio.eu

Datorită sprijinului oferit de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, o parte din schițe, împreună cu cele care nu au fost încă publicate, vor fi expuse în București între 17 februarie și 4 martie 2018 la Restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar, clădirea The Ark. Vernisajul expoziției va avea loc pe 17 februarie la ora 18:30. Corul Rusalka, cel care a încântat-o pe Silvia în timpul vizitei în satul Mila 23, din Deltă, va fi prezent la deschiderea expoziției pentru a-i fermeca și pe vizitatori.

Program

15:00Atelierul pentru copii Desenează-ți povestea

18:30 – Vernisaj și cuvântul de deschidere al domnului Ezio Peraro, Directorul Institutului Italian de Cultura București

Călătoria de la București la Sulina face parte din proiectul “Navigând printre aromele Dunării”, promovat de ViaggieMiraggi, Slow Food International și Radio Popolare. Proiectul are scopul de a identifica și reevalua produsele tradiționale, oferta enogastronomică unică, precum și culturile native de pe traseul Dunării. Printre obiectivele proiectului se numără promovarea Delta Dunării drept destinație de turism responsabil și dezvoltarea tradițiilor locale ce țin de gastronomie, agricultură, cultură și învățături antice. Acestea au rezistat trecerii timpului, servind și astăzi ca bază pentru realizarea unor modele de dezvoltare sustenabilă. Partenerii locali ai proiectului sunt Slow Food Romania, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația Letea în UNESCO.

Partener media în proiect este think tank-ul italian Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa. Puteți citi aici un interviu al artistei Silvia Rocchi, realizat de Marzia Bona, OBCT.

Autoarea

Silvia Rocchi este caricaturist și ilustrator și își desfășoară activitatea în Bologna, Italia. Din 2012 a publicat cărți cu mari editori italieni (BeccoGiallo-Fandango, Rizzoli Lizard, Eris Edizioni). “Brucia” este ultimul ei roman grafic, publicat de Rizzoli Lizard. Lucrările Silviei pot fi găsite la:

silviarocchi.com