PROIECT: Trăiește orașul

Platforma de cunoaștere, explorare si reflecție urbană

Proiectul ,,Trăiește orașul” a fost inițat acum 7 ani de către Lala Panait de fiecare dată când avea ceva de arătat noilor veniți, turiști, invitați la Cluj sau doar curioși ai urbanităților românești. Pe parcurs i s-a alăturat și Lavinia Gliga, jurnalistă și iubitoare de povești dar pentru scurt timp însă intens și cu mare curiozitate încât pe Lala a motivat-o să continue aceste tururi și acum.

Lala Panait s-a născut în 1983 la București în cartierul Berceni. Apoi s-a format universitar, profesional și personal la Cluj de mai bine de 18 ani.  S-a inițiat în Antropologie Urbană printr-un Master despre cultura independentă în capitalele europene ale culturii și a continuat cu un doctorat privind cercetarea și acțiunea artei în spațiul public românesc și german. Prin organizarea de evenimente culturale în cadrul Asociației Colectiv A – festivalul Temps d’Images și alte evenimente la Fabrica de Pensule, în spațiul public clujean dar și prin coordonarea inițiativei La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur – Lala a înțeles rolul artei, culturii locale și activismului pentru orașele contemporane românești și europene. 

Pentru ea tururile erau o altă formă de înțelegere a orașelor și societății noastre. La început a fost o evadare personală de weekend  iar apoi s-au transformat în pasiune săptămânală pentru cercetarea și ascultarea poveștilor locuitorilor, pentru plimbări lungi prin piețe, bazaruri, străduțe lăturalnice, uneori preferând să se piardă într-o urbanitate de azi pe care nu trebuie să o înțelegem tot timpul ci poate de care doar să ne bucurăm pur și simplu.

 

Mai multe despre proiect sunt disponibile aici.