Tradiția e la modă – Recuperarea memoriei muzicii tradiționale lipovenești

14/11/2024

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară a derulat în 2024 un proiect cultural dedicat redescoperirii și revitalizării muzicii tradiționale lipovenești, parte din patrimoniul imaterial al Deltei Dunării. În inima comunității din Mila 23, la inițiativa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, proiectul a inițiat formarea unui ansamblu artistic multigenerațional, care reunește interpreți din satele Deltei cu scopul de a reda viață unui repertoriu arhaic, păstrat din generație în generație și adaptat sensibil pentru a atrage un public contemporan.

Cu rădăcini adânci în tradiția comunității de lipoveni, proiectul a început printr-o cercetare de teren realizată de membrii comunității, alături de muzicianul și producătorul Hassan Naser. Experiența sa vastă în revitalizarea elementelor de patrimoniu muzical a contribuit la selectarea și reinterpretarea unui set de cântece tradiționale, integrate într-un spectacol actual. Derulate timp de câteva luni, sesiunile de lucru dintre producător și artiștii locali au conferit cântecelor vechi un sunet nou, păstrând specificul melodiilor și a versurilor, dar aducându-le în contemporan pentru a fi gustate de o audiență largă.

Ansamblul, format la Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară, este conceput ca o platformă deschisă. Muzicienilor din Mila 23 li s-au alăturat invitați speciali: doamna Irina Mihailov, tezaur uman viu din Slava Cercheză, și Alex Onofrei, tânărul din Sarichioi care, cu armonica lipovenească, a adus un plus de profunzime spectacolului. Premiera, derulată în septembrie pe scena-lotcă din curtea muzeului, a reunit un public de peste 200 de spectatori, marcând lansarea rezultatelor proiectului și finalul Caravanei Apele Unite ale României, tura de vâslit lent pe traseul ecoturistic Delta lui Ivan.

„Tradiția e la modă” a devenit o resursă de dezvoltare durabilă pentru comunitatea locală. Spectacolul și instrumentarul creat în contextul proiectului cultural le-a oferit locuitorilor din Mila 23 un format artistic nou, atractiv și util în activitățile turistice, în evenimentele culturale din zonă și în contextul unor reprezentații naționale sau internaționale. Proiectul contribuie la menținerea vie a patrimoniului lipovenesc, sprijinind conservarea și integrarea sa într-o formă accesibilă și relevantă pentru prezent.

Documentarea video a acestui proces, realizată de Ana Preda și alți parteneri ai asociației, va culmina într-un scurt film documentar antropologic. Prin promovarea sa națională și internațională, filmul va aduce în atenția publicului frumusețea și diversitatea culturii lipovenești din Delta Dunării, ilustrând importanța conservării și transmiterii moștenirii culturale diverse în România modernă.

Un teaser al filmului, care prezintă o secvență din spectacolul pus în scenă de ansamblul Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară este disponibil aici – https://youtu.be/bwlGN-1wHsE. Melodia „Foșnește stuful” din videoclip face parte din repertoriul creat în proiect și este însoțită de versurile originale traduse și adaptate în limba română.

Informații despre proiect sunt disponibile aici – https://muzeu.ivanpatzaichin.ro/spectacol-artistic-lipovenesc/  

Proiectul cultural „Tradiția e la modă – Recuperarea memoriei muzicii tradiționale lipovenești” este inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.