Teaser: prima ediție a Forumului Tradițiilor Creative

01/08/2017

În această toamnă, Muzeul Țăranului Român găzduiește prima ediție a Forumului Tradițiilor Creative (6-10 septembrie 2017), un eveniment care promovează ideea inovatoare a modernității tradițiilor, percepute deopotrivă ca sursă de inspirație ce vine dinspre trecut și ca resursă culturală orientată spre viitor.

„Astfel de inițiative există de mult în alte țări europene. În mod aparent paradoxal, ele sunt mai frecvente exact acolo unde despărțirea de obiceiuri a avut loc mai demult și este mai profundă, nevoia de recuperare fiind astfel și ea mai acută. În multe privințe, proiectul «tradițiilor creative» se aseamănă așadar cu inițiative, programe și instituții care funcționează deja aproximativ în acest fel în Europa. La noi este vorba mai ales de o formalizare și federare a unor astfel de inițiative, încă sporadice, individuale sau de grup și răspândite în diferite colțuri ale țării’’, explică prof. Vintilă Mihăilescu, antropolog și expert în cadrul proiectului, într-un interviu acordat pentru revista MARTOR 22/2017.

Pe lângă componenta foarte importantă de promovare, evenimentul își propune să ofere în egală măsură un context pentru dialog și reflexivitate. Ca urmare, în cadrul Forumului Tradițiilor Creative sunt organizate dezbateri, mese rotunde și prezentări în care specialiști din domeniul patrimoniului și practicieni din industriile creative se întâlnesc cu cercetători din aria științelor sociale, care își îndreaptă atenția asupra formelor de manifestare a tradițiilor în contemporaneitate.

„Ediția din acest an a Forumului Tradițiilor Creative îşi propune să aducă laolaltă arta, meşteşugurile şi industriile creative, alături de antreprenori şi reprezentanţi ai patrimoniului cultural, dar și instituții/ specialiști care promovează proiecte dedicate conștientizării importanței peisajelor culturale. Ne dorim crearea unui spaţiu de dezbatere şi de întâlnire a diverşilor actori interesaţi de tradiţii creative – nu doar de conservarea și păstrarea tradițiilor transmise de generații, ci valorificarea lor într-un mod inedit și creativ, care să pună în perspectivă deopotrivă trecutul și viitorul. Inițiativa se înscrie într-un demers de recuperare a tradiţiilor ce pot alimenta industriile creative pentru a deveni o resursă legitimă de economie modernă, cu capacitate de creştere şi creare de noi ocupaţii şi locuri de muncă”, declară Teodor Frolu, director DC Communication, partener al proiectului.

„Forumul Tradițiilor Creative este un spaţiu deschis, o platformă pentru înţelegerea şi transferul de cunoştinţe în domeniul tradiţiilor creative, care valorifică specificul local sau revitalizează meserii tradiţionale. Totodată, pentru că în cadrul Forumului dorim nu doar să aducem laolaltă inițiative existente, ci și să le inspirăm pe cele viitoare, sau chiar să oferim suport continuării proiectelor culturale existente, un loc important îl va ocupa Târgul de parteneriate, de oportunități de finanțare şi pieţe de desfacere existente pe piața românească”, spune Lila Passima, director al Muzeului Național al Țăranului Român.

Forumul Tradițiilor Creative este integrat într-o mişcare strategică pe termen lung – platforma România Tradiţiilor Creative, proiect iniţiat de Muzeul Național al Ţăranului Român în parteneriat cu DC Communication, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Calea Victoriei şi Masterul de Studii Vizuale şi Societate al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. În acest an, proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în pregătirea Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.