Stop arderilor de deșeuri!

06/10/2021

La nivel național, în primele cinci luni ale lui 2021, au fost identificate 549 de amplasamente cu depozitări necontrolate de deșeuri și arderi de deșeuri, cu o suprafață totală de 717.000 metri pătrați.

În 2020, au fost identificate 1965 de amplasamente cu depozitări necontrolate de deșeuri, inclusiv cu urme de incendieri de deșeuri, cu o suprafață de peste 860.000 de metri pătrați, acțiuni care au dus la deschiderea a 74 de sesizări penale și aplicarea a 408 amenzi și 451 de avertismente.

La incinerarea deșeurilor din plastic (PET, spumă poliuretanică, îmbrăcăminte) se eliberează în aer de 100, până la 700 de ori mai multe hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) cu toxicitate de mii de ori mai ridicată în comparație cu emisiile generate de arderea lemnului.

PAH-urile sunt printre cele mai periculoase produse de ardere pentru sănătate, fiind cancerigene.

La doi ani de la lansarea platformei independente de măsurare a calității aerului din București aerlive.ro, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis trage un semnal de alarmă asupra fenomenului arderilor ilegale de deșeuri, considerând că acesta este responsabil pentru vârfurile de poluare înregistrate în platformă noaptea sau la sfârșit de săptămână.

Ecopolis a realizat o cercetare asupra fenomenului în cadrul proiectului Stop arderilor ilegale de deșeuri!, iar concluziile sunt prezentate în raportul asociației disponibil pe platforma online a campaniei www.AerArs.ro

Datele pe care le avem până la acest moment, descoperite de presă și activiști de mediu, arată că avem de-a face cu grupări infracționale care au făcut din arderea deșeurilor o afacere prosperă, iar în Sintești, de exemplu, unul dintre punctele centrale ale fenomenului, există nu mai puțin de 120 de firme de tratare și gestionare a deșeurilor, la o populație de sub 3.000 de locuitori.

Ministerul Mediului a făcut o serie de descinderi alături Garda de Mediu și Poliție în zonele cunoscute pentru asemenea arderi și au fost date amenzi. Numai că fenomenul nu s-a oprit, ba din contră, a evoluat spre alte locuri, câmpuri sau proprietăți private. Filmările cu drone au relevat zeci de hectare de terenuri cu deșeuri abandonate, vetre de foc și deșeuri îngropate, atât în jurul Bucureștiului, cât și în județele apropiate.

Cu toate acestea, amploarea fenomenului rămâne în continuare necunoscută și solicităm autorităților competentă să adopte o abordare integrată în vederea îmbunătățirii urgente a calității aerului din Capitală și împrejurimi.

Cu această ocazie, înaintăm un decalog de soluții care ar putea sta la baza măsurilor luate de autorități:

  1. Legislație fermă și adaptată fenomenului arderilor de deșeuri
  2. Coordonarea măsurilor de îmbunătățire a calității aerului la nivelul regiunii București-Ilfov, prin extinderea Planul de Monitorizare a Calității Aerului (PMCA) din Ilfov și către zonele unde se ard deșeuri, precum și pentru realizarea Planului Integrat pentru Calitatea Aerului al Bucureștiului (PICA), care să prevadă măsuri pentru limitarea poluării emise de arderile ilegale de deșeuri.
  3. Controale frecvente și identificarea și urmărirea penală a firmelor care ard ilegal deșeuri
  4. Recensământ la nivelul București-Ilfov cu privire la sistemele de încălzile existente și gândirea unui program de înlocuire a sistemelor vechi și poluante
  5. Informarea corectă și frecventă a cetățenilor cu privire la datele de monitorizare a calității aerului și riscurile de sănătate
  6. Transparentizarea datelor privind trasabilitatea deșeurilor
  7. Oprirea/reducerea substanțială a importurilor de deșeuri
  8. Formularea unei politici de descurajare a importurilor de autovehicule cu grad mare de poluare/foarte vechi
  9. Adaptarea legislației privind calitatea aerului pentru a identifica cât mai exact sursele poluării.
  10. Programe pentru reducerea sărăciei energetice.

Proiectul Stop arderilor de deșeuri! este o campanie de informare și conștientizare cu privire la fenomenul arderilor necontrolate de deșeuri pentru cetățenii din București și Ilfov. Campania este derulată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Aerlive.ro.

Proiect realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București/Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.