PROIECT: Quadrisfera de la Piscu

12 aprilie 2021

Tehnologie inovativă și patrimoniu cultural

Prin intermediul acestui proiect, a fost amenajată o cameră multimedia de tip Quadrisferă, unică în România la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu. Realizarea unei instalații de tip caleidoscop va face atractiv și memorabil meșteșugul olăritului de la Piscu pentru vizitatori, și în special pentru copii.

Astfel, se pune în valoare cu mijloacele tehnologiei zestrea unei vechi comunități de olari: gesturi, instrumente specifice, tipuri de decor și forme. Cea de-a doua componentă a proiectului este pornirea unei grădini pedagogice în curtea Muzeului, ceea ce va reprezenta un aport educațional pentru publicul tânăr al locului.

“Urmăresc cu plăcere și interes, de mai mulți ani, activitatea Școlii de la Piscu. Consider că munca lor merită sprijinită și promovată. Am fost impresionată de diversitatea resurselor educaționale pe care le-au creat și, în ultimul an, de dezvoltarea rapidă a proiectului Muzeu-Atelier Școala de la Piscu. Am încredere în capacitatea lor de a-și duce la îndeplinire misiunea - promovarea patrimoniului cultural - într-un mod dinamic și creativ. Proiectul Quadrisferei, ideea că ar fi o instalație unicat în România, cu impact mare la copii, mi s-a părut numai bună de încurajat și potrivită pentru Fundatia Orange.”

Monica Lia, Orange

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu este un spațiu cultural recent deschis într-un fost sat de olari. Este un loc în care este cultivată receptarea vie a patrimoniului cultural, sprijinită pe impactul acțiunii nemijlocite de descoperire, prin modelaj, desen, gravură, explorarea implicată a expunerii.

“Muzeu-Atelier Școala de la Piscu este cel mai amplu proiect al nostru, născut ca o sumă a acelor 15 ani de lucru cu și pentru patrimoniul cultural al comunității, în această veche vatră de olari. Vizitatorii noștri sunt imediat surprinși de amploarea proiectului și de un concept de expunere pe care nu se așteaptă să-l găsească într-un sat. Ne dorim un muzeu viu și contemporan în care patrimoniul să fie pus în valoare și cu ajutorul tehnologiei, într-un mod creativ și spectaculos. Dorim să oferim experiențe memorabile mai ales copiilor. De aceea, Quadrisfera de la Piscu este pentru noi un pas important în optimizarea educațională a expunerii. Quadrisfera este o modalitate de expunere inventată în Italia și prezentă în diferite variante în câteva muzee italiene: monitoare, oglinzi și patrimoniu filmat, care generează un caleidoscop cu imagine specifică. Cu sprijinul Fundației Orange și cu patronajul Academiei di Romania de la Roma, vom realiza Quadrisfera de la Piscu.”

Adriana Scripcariu, istoric de artă, fondator Școala de la Piscu

Şcoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit şi o provocare pentru oricine doreşte să simtă frumuseţea patrimoniului cultural românesc şi să se familiarizeze cu valorile acestuia. S-a născut din proiectele Asociaţiei Gaspar, Baltasar & Melchior, ONG cu misiune cultural educativă care lucrează din anul 2006 în satul Piscu, Ilfov, fostă vatră de olari.

Asociaţia „Gaspar, Baltasar & Melchior” este un ONG cu scopuri cultural educative ce a iniţiat proiecte în următoarele zone: educaţie, activităţi artistice, artă contemporană, artă tradiţională, patrimoniu, cercetare în zona istoriei şi a istoriei artei, schimburi culturale.

Află mai multe despre proiect: www.muzeu.piscu.ro.