PROIECT: Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

România naturală văzută din barcă

Proiectul „Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” a pornit de la necesitatea valorificării unor elemente de patrimoniu cultural imaterial aparținând comunităților de pe teritoriul Geoparcului, mizând pe istoriile locului și pe dorința locuitorilor de a le transmite atât generațiilor mai tinere, cât și turiștilor dornici să descopere elemente inedite ale unui spațiu vizitat.

Proiectul urmărește patru direcții majore: o cercetare în teren, cursuri de formare a unor promotori locali bazate pe rezultatele cercetării, amenajarea unui spațiu multifuncțional destinat continuării activităților din proiect și promovare.

Cercetarea de teren își propune identificarea celor mai relevante narațiuni și istorii locale, care conservă elemente de patrimoniu cultural zonal, referitoare la: întâmplări personale, legende, narațiuni despre obiceiuri, meșteșuguri, obiecte tradiționale, rețete pentru preparate specifice, istorii ale locuri. Rezultatele cercetării sunt valorificate în dezvoltarea unei sesiuni de formare pentru promotorii culturali locali.

Sunt vizate două categorii de promotori: povestitorii din comunitatea tradițională și tinerii din comunitățile locale. Formarea promotorilor locali are în vedere pregătirea și facilitarea interacțiunii narator-vizitator, în scopul creșterii încrederii în valorile locale, dar și pentru dezvoltarea potențialului turistic al zonei. Tinerii promotori locali sunt, de asemenea, membri ai comunității, elevi, studenți sau voluntari pentru Geoparc interesați să se implice în oferirea de informații sau activități ce vizează promovarea zonei și a obiectivelor de pe teritoriul Geoparcului (un ghidaj local). Pentru că acești tineri sunt cei care interacționează cu un număr mare de vizitatori, tot ei au rolul de a-i îndruma pe cei din urmă către naratorii locali. În acest fel există premisele dezvoltării unei relații de interacțiune și colaborare între generații, dar și între categorii diferite de persoane, din comunități diferite, (turist-localnic), având ca scop comun conservarea, transmiterea extracomunitară și promovarea patrimoniului cultural local.