Liliana Țuroiu – ”După succesul proiectului APARIȚII al Getei Brătescu, România confirmă din nou la Veneția”

01/05/2019

Bienala de Artă de la Veneția

Liliana Țuroiu – ”După succesul proiectului APARIȚII al Getei Brătescu, România confirmă din nou la Veneția”

Ediția din 2019 a Bienalei de Artă de la Veneția se va desfășura în perioada 11 mai – 24 noiembrie 2019, cu previzualizare pentru specialiști și presă în perioada 8-10 mai 2019.

„România este – și trebuie să rămână – o forță în domeniul creativității. Susțin cu tărie acest lucru, ori de câte ori am ocazia, gândindu-mă la numele mari pe care România le-a oferit și continuă să le ofere lumii în domeniul culturii, la personalitățile române care au devenit valori universale și, în mod deosebit,  la artiștii contemporani care se înscriu în acest curent. În muzică, arte vizuale, știință, literatură, spectacol, film  sau teatru, țara noastră își arată permanent forța creativă.

Ceea ce se întâmplă azi la Veneția, unde se deschide Pavilionul României la cea de a 58-a ediție a Bienalei de Artă, vine să confirme acest lucru. Proiectul care reprezintă România – «Conversații neterminate asupra importanței absenței» – curatoriat de Cristian Nae, îi aduce în fața publicului iubitor de artă pe artiștii Belu Simion Făinaru, Dan Mihălțanu, și Miklos Onucsan. Este un proiect îndrăzneț, susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Fundația și Galeria Plan B.

Cei trei artiști nu mai au nevoie de prezentare, sunt consacrați și recunoscuți, iar noi îi sprijinim cu toată convingerea. Le mulțumesc pentru că s-au alăturat efortului și strategiei Institutului Cultural Român. Prin proiectul lor suntem, din nou, pe harta evenimentelor de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Cele două expoziții vor avea lor în Giardini della Biennale și la Noua Galerie a institutului nostru din Veneția, Palazzo Correr, Piazza Santa Fosca.

După expoziția extraordinară a Getei Brătescu – „Apparitions”, de la Bienala din 2017, am certitudinea că va continua trendul ascendent al participării țării noastre la această prestigioasă manifestare culturală internațională. Sperăm că această ”conversație neterminată” începută aici, la Veneția, să se continue și pe viitor și să deschidă drumul spre alte proiecte de anvergură pe scena culturală a lumii”.

 

Liliana Țuroiu,

Președintele Institutului Cultural Român

 

*********

Proiectul câştigător, „Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei”, curatoriat de Cristian Nae, articulează poetic un spaţiu al dialogului în care se intersectează trei proiecte artistice individuale aparţinând unor artişti activi începând cu perioada anilor ’80: Belu Simion Făinaru, Dan Mihălţianu şi Miklos Onucsan.

La prezentarea publică a proiectului, în februarie 2019, la sediul Institutului Cultural Român, curatorul expoziţiei, Cristian Nae spunea că una dintre lucrările centrale ale expoziţiei va fi „Monumentul pentru nimic”, care este format din mici găurele unde publicul este invitat să introducă petale de trandafiri.

„Lucrările care vor fi expuse nu vor fi prezentate în forma lor iniţială, a momentului creaţiei, ci vor fi readaptate, ajustate, la specificul spaţial al Pavilionului, pentru că ele trebuie să conţină un element de interogare, acela cu privire la imaginea prin intermediul căreia o anumita ţară încearcă să se reprezinte”, afirma Cristian Nae.

„Unfinished Conversations on The Weight of Absence” a fost apreciat de comisia de selecție încă din prima etapă, datorită alegerii conceptului și artiștilor.