LA PAS printre practici de gastronomie locală și soluții de consum durabil

10/10/2022
La final de septembrie, cei care s-au găsit în Parcul Rozelor din Timișoara au avut parte de o experiență gastronomică complexă, care a conectat practicile de artizanat local cu principiile dezvoltării durabile, în trei zile pline de festival.

Cu prilejul LA PAS, un festival de gastronomie artizanală organizat pentru a doua ediție în Parcul Rozelor din Timișoara, vizitatorii au experimentat gusturile specifice unor bucătării tradiționale din diverse regiuni care, dincolo de calități nutritive și savoare, poartă cu ele atașate valori și principii privind proveniența ingredientelor, gestionarea inteligentă a resurselor necesare în preparare și impactul pe care practicile de producție și consum îl au asupra mediului și ecosistemelor naturale.

Festival LA PAS 2022. Credite Foto: Seba Tătaru
Festival LA PAS 2022. Credite Foto: Seba Tătaru

Spre deosebire de oferta târgurilor culinare clasice, LA PAS a invitat publicul să exploreze hrana printr-o varietate de activități și din diferite unghiuri și perspective care construiesc pe ideea că practicile locale de lucru cu materia primă pot fi extrem de utile în prezent, în contextul nevoii globale de a încetini consumul și producția în masă, pentru binele planetei și al generațiilor următoare.

LA PAS propune utilizarea gastronomiei ca formă de exprimare artistică, ca mod de valorificare creativă a resurselor unui teritoriu și ca soluție, locală, pentru o dezvoltare durabilă, globală, susținând că doar cu implicarea întregii societăți, a tuturor actorilor cheie, se poate pune în practică o strategie coerentă de producție și consum ce ia în calcul nevoile omenilor, dar are în vedere și fragilitatea planetei și numărul limitat de resurse pe care aceasta ni le pune la dispoziție.

Festival LA PAS 2022. Credite Foto: Seba Tătaru
Festival LA PAS 2022. Credite Foto: Seba Tătaru

Tocmai din acest motiv, alături de micii producători și diferiți invitați locali, naționali și internaționali care operează cu concepte din zona de interes a festivalului, LA PAS a acordat o atenție deosebită tinerilor, adică cei care se vor ocupa de gestionarea viitorului planetei – elevi și liceeni din câteva școli timișorene care, în rol de voluntari sau ca participanți la activități de educație non-formală din agenda de festival, au avut parte de experiențe de învățare extrem de practice, cu aplicabilitate ulterioară în viața zilnică.

Între acestea, s-a distins acțiunea de promovare a apei ca bun de consum public, un principiu asumat și comunicat de organizatorii din echipa Asociației CRIES, alături de artizani, parteneri și tinerii voluntari participanți la Festival. În plus, niciunul dintre producătorii invitați să își prezinte oferta în contextul LA PAS nu a comercializat apă îmbuteliată pe durata festivalului, din dorința de a poziționa apa ca resursă naturală accesibilă tuturor. Vizitatorii au fost încurajați de către voluntari să utilizeze recipiente reutilizabile și să consume apa provenită de la fântânile publice.

Festival LA PAS 2022. Credite Foto: Seba Tătaru
Festival LA PAS 2022. Credite Foto: Seba Tătaru

Acțiunea, care contribuie la Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă referitoare la apă,  a avut un succes răsunător și neașteptat, dat fiind că astfel de practici care propun un soi de minimalism și sobrietate în conduita noastră de zi cu zi, reprezintă sisteme de valori noi, pe care încă le acomodăm în mentalul personal și colectiv. Ideea de dezvoltare durabilă în sine reprezintă o propunere aflată aproape în antiteză cu practicile de producție și consum cu care generațiile din prezent s-au format și s-au obișnuit să funcționeze.

Evenimentele publice culturale care oferă comunităților alternative privind petrecerea timpului liber, prietenoase cu mediul și natura, și propuneri de soluții și alegeri sănătoase, eficiente și sustenabile, reprezintă o șansă extraordinară de a invita publicul larg să observe, să experimenteze și să se implice activ în acțiuni care construiesc împreună pentru asigurarea unui viitor de durată, sigur și incluziv.

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile în organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – România Tradițiilor Creative, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Asociația REPER 21, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, AQUATIM, Fundația Aquatim, Asociația SNK,  Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Kolping, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale, Asociația Generații pentru Generații, Act for Tomorrow, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș

Parteneri internaționali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, FoodNews Romania, Știri ONG, Festivalier.

Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociația Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienița Zarand. Ciocolată Fair Trade oferită de Pronat.

 

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare

www.cries.ro 

www.facebook.com/AsociatiaCRIES 

www.youtube.com/user/asociatiaCRIES 

 

Programul LA PAS

www.la-pas.cries.ro 

www.facebook.com/lapas.cries 

www.instagram.com/la.pas.timisoara