Programul Festivalului

Vizitatorii sunt așteptați de vineri, 23 septembrie 2022, începând cu ora 15.00, când toate standurile vor fi deschise. Vineri seara Școala de Circ din Murani va susține un spectacol de funambulism și acrobație verticală.

 

 

În fiecare zi timișorenii și turiștii sunt așteptați la programul de concerte, variat și pentru gusturi diverse, susținut de artiștii de la JazzyBitMădălina Pavăl Live OrchestraSimion Bogdan-Mihai și Lăutarii de MătaseDJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria și NinaNinar – Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.

În toate cele trei zile de festival se va organiza „5 minute pentru o întâlnire cu tine”, o instalație artistică ce se construiește în timp real, avându-i drept protagoniști pe vizitatori, artizani și voluntari. În timpul festivalului, participanții sunt invitați să stea timp de 5 minute, să observe sau să se lase observați, să deseneze sau să fie desenați de artista Ligia Fernandes, să-și ofere un răgaz de interacțiune sau reflecție. Evenimentul este o invitație pentru a încetini ritmul, venită din partea producătorului artistic Cooperativa LARGO Residências din Portugalia.

Programul de ateliere

Peste 20 de ateliere vor fi puse la dispoziție pentru copii, adulți sau seniori, abordând teme incitante precum accesul la apă în condiții de siguranță, cum facem mămăliga, circ pentru copii și părinți, educație senzorială cu plante aromatice, cum facem pizza, cum să transformi deșeurile publicitare în produse sustenabile, moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili, orașul sustenabil prin ochii copiilor sau borcanul anti-risipă.

Eco PlaygroundEcologos, organizat în colaborare cu Asociația Seneca, este un spațiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologică și va fi deschis pentru joacă și învățare pe întreaga perioadă a festivalului.

În ultima zi de festival, un moment special este reprezentat de organizarea unui atelier de preparat borș după o rețetă tradițională din UcrainaBorșul a fost înscris în 2022 în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol. UNESCO a declarat practica de gătire a acestui preparat „în pericol de dispariție” din pricina situației generate de războiul început în 2022 în Ucraina, definind-o caz de extremă urgență. Conflictul din Ucraina nu pune în pericol numai păstrătorii tradiției practicii borșului tradițional, ci și mediul înconjurător și agricultura tradițională.

 

Intrarea și participarea la toate activitățile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorită susținerii finanțatorilor, partenerilor și voluntarilor. 

Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate și solidaritate, celebrând producția și consumul sustenabil, aducând împreună artizani și consumatori din România și Europa, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu. 

 

Declarația de principii a Festivalului se poate citi AICI 

Programul integral al Festivalului se poate regăsi AICI.

 

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – România Tradițiilor Creative, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Asociația REPER 21, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, AQUATIM, Fundația Aquatim, Asociația SNK,  Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Kolping, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale, Asociația Generații pentru Generații, Act for Tomorrow, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș

Parteneri internaționali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, FoodNews Romania, Știri ONG, Festivalier

Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociația Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienița Zarand. Ciocolată Fair Trade oferită de Pronat.

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare

www.cries.ro

www.facebook.com/AsociatiaCRIES

www.youtube.com/user/asociatiaCRIES

Programul LA PAS

www.la-pas.cries.ro

www.facebook.com/lapas.cries

www.instagram.com/la.pas.timisoara