Iunie e luna Bibaniadei de fete de la Mila 23

21/06/2024

Sâmbătă, 22 iunie, în Delta Dunării, la Mila 23, are loc a patra ediție a concursului  feminin de pescuit la biban în echipă, singura competiție de acest gen din România.

Concursul de pescuit este inspirat de tradiția satului Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban.

Bibaniada de fete este un eveniment complex, care combină turismul de pescuit recreativ cu gastronomia locală, tradițiile, obiceiurile, muzica tradițională și conceptul de turism lent. Evenimentele se desfășoară la Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară de la Mila 23, deschis pentru publicul larg luna trecută.

Concursul de pescuit va fi urmat de o demonstrație culinară în care capturile de biban vor fi transformate într-o saramură ce va putea fi degustată de publicul prezent la eveniment și de un adevărat festival gastronomic al Punctelor Gastronomice Locale, cu preparate pescărești și târg de produse locale. PGL-urile sunt centre culinare unde bucătăria tradițională se întâlnește cu ospitalitatea locală pentru a crea experiențe autentice pentru turiști. Inițiativa de promovare a PGL-urilor și de recunoaștere a acestora de către autoritatea națională sanitar-veterinară a fost lansată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în 2016, iar azi,  Tulcea este în topul județelor cu cele mai multe astfel de puncte gastrono­mice locale.

Experiența gastronomică va fi completată de  tururi ghidate în Muzeul Ivan Patzaichin, de cântece și dansuri tradiționale lipovenești ale Ansamblul Muzeului și Corului Sinicika, dar și de activități educative pentru copii.

”Bibaniada este o tradiție generată de o altă tradiție; obiceiul femeilor din Mila 23 de a ieși la pescuit de biban a devenit, de 4 ani, prilej de festival anual în Deltă. Doamnele care vizitează Mila 23 în această perioadă au ocazia să facă echipă cu doamnele locului și să intre în competiția pescărițelor. Este evident că avem nevoie de tradiții noi, care să se potrivească vremurilor noi, păstrând însă legătura cu ce era valoros în vremurile vechi. Așa se întâmplă, de altfel, și cu frumoasele tradiții culinare, care au generat Punctele Gastronomice Locale – o activitate economică relativ nouă, care sperăm să ajungă din ce în ce mai răspândită și mai profitabilă. Dacă ratați acum, în iunie, competiția pescărițelor și deliciile pescărești asociate, vă așteptăm la început de septembrie la Tulcea, la conferința națională a Punctelor Gastronomice Locală ce va avea loc în timpul Festivalului Ivan Patzaichin”. a declarat Teodor Frolu, vice-președinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

 

P R O G R A M
22 iunie – Muzeul Ivan Patzaichin, Mila 23

06:00    Adunarea participantelor la Muzeul Ivan Patzaichin

               Formarea echipelor / Instructaj / Îmbarcare

06:30    Plecarea spre canalul Ligheanca (locul de pescuit)

07:00    START concurs de pescuit

11:30    STOP concurs de pescuit / retur către Mila 23

12:00    Cântărirea capturilor (Mila 23)

12:30 – 17:00    Festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și târg de  produse locale al PGL-urilor

13:30    Program artistic

17:00    Festivitatea de premiere

17:30 – 21:00     Program artistic

 

Mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/share/1gGtuYYGqSEKNC5e/

Organizator: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Aqua Carpatica și BCR.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 sprijină dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România, promovează patrimoniul hidrografic, biodiversitatea culturală şi naturală și încurajează un stil de viață sănătos prin practicarea mișcării în aer liber.

https://rowmania.ro/

 

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară celebrează succesele lui Ivan Patzaichin și oferă un cadru pentru expunerea preocupărilor sale privind Delta, pentru încurajarea și exprimarea culturii și tradițiilor lipovenilor din Mila 23 și pentru punerea în valoare a biodiversității fragile a Deltei Dunării.

https://www.muzeu.ivanpatzaichin.ro/