SCURT ISTORIC

2017 – Începuturile

Rețeaua România Tradițiilor Creative a fost lansată în 24 mai 2017, în cadrul Romanian Design Week, organizat de The Institute. Cu acest prilej, a fost expusă colecția Re-Design Crafts by ING. Acest eveniment a reunit șase membri ai RTC (Soxen – Kraftmade , DeltaCraft – Ecopolis, Honest Goods – ProPatrimonio, Meșteshukar ButiQ, Batem fierul la conac!, Patzaikin) cu suportul financiar al ING Bank.

România Tradițiilor Creative a luat naștere prin susținerea Administrației Fondului Cultural Național, dar și a Reprezentanței Comisiei Europene în România, ceea ce a dus la prima ediție a Forumului Tradițiilor Creative organizat, între 6 și 10 septembrie, de Muzeul Țăranului Român în parteneriat cu DC Communication, SNSPA și alți parteneri.

Această primă ediție ne-a permis repertorierea și prezentarea, către un public larg, a poveștilor care există deja în România cu privire la ce ar putea reprezenta tradițiile creative. Acest lucru a fost o oportunitate de a promova actorii culturali, dar și cei socio-economici, care prin intermediul activităților lor folosesc o abordare creativă a patrimoniului cultural, precum colaborarea dintre designeri și arhitecți cu meșteșugarii, instituții și organizații active în industriile verzi sau care promovează peisajele culturale și produsele locale, organizații specializate în educație pentru patrimoniu cultural etc.

Rezultatele primei ediții:

♦ 43 de prezentări proiecte și produse în catalogul de eveniment
♦ 10 categorii de oameni înzestrați (case plămădite; de mână; din pământ; handmade by robots; împreună-creativi; la sat, la oraș; lada de zestre; locuri verzi; școala de trecut; tradiții făurite)
♦ 40 exponenți și peste 50 de participanți în cadrul Forumului Tradițiilor Creative1
♦ 8 pavilioane expoziționale noi și un total de 22 expuneri stand în cadrul târgului tradițiilor creative
♦ 5 zile de eveniment, 5 dezbateri
♦ 1 zi de prezentări maraton a 30 de proiecte și produse
♦ 1 pagină de Facebook, 29 calupuri de promovare Facebook și un scurt film promo de prezentare
♦ 1 website al rețelei România Tradițiilor Creative
♦ peste 1,000 de vizitatori și peste 10 voluntari

Închiderea primei ediții a Forumului a fost marcată de deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural (2018), unde Paul Dujardin, director general al centrului cultural BOZAR – palatul artelor frumoase din Bruxelles, a subliniat potențialul cultural uriaș al României, susținut de Giorgio Ficcarelli, șeful departamentului de cultură al Directoratului General pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare al Comisiei Europene, care a prezentat rolul patrimoniului în obiectivele majore ale Uniunii Europene privind dezvoltarea. În tot acest context, tradițiile creative pot oferi – la nivel european și mondial – un răspuns local la globalizare, a cărei viteză tinde să slăbească legăturile identitare.

2018 – 2019

Anul 2018 a fost marcat printr-o serie de evenimente de promovare a educației pentru patrimoniu. În parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, am organizat conferința „Școala de trecut educație nouă, teme de când e lumea”, precum și cea de-a doua ediție a Forumului Tradițiilor Creative, unde am arătat relația dintre materialele naturale (piatră, lemn, lână, cânepă etc.) și creator, precum și modul în care acestea pot reprezenta o sursă viabilă pentru dezvoltarea economică și socială din România.

Mai mult, pentru a susține procesul de educație, în 2018 și 2019, am realizat o serie de documentare scurte cu o serie de membri ai rețelei, care au prezentat modalitățile prin care patrimoniul cultural poate fi utilizat cu succes în dezvoltarea durabilă (economic, turistic, social, cultural etc).

2020

În cadrul proiectului cultural „Tradiții Creative. Pretext. Text. Context”, sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național, am dezvoltat:

  • un curriculum pentru programul de master „Geobiologie aplicată în conservarea patrimoniului natural și cultural” (GBA, Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea din București)
  • un ghid de bune practici în tradiții creative
  • cea de-a treia ediție a Forumului Tradițiilor Creative, unde am invitat potențiali parteneri ai rețelei, din Republica Moldova și Statele Unite (asociația Mozaique, care lucrează cu artizani din România și Guatemala). De asemenea, răspunzând solicitărilor membrilor, care au simțit nevoia de specializare în competențe care să le crească șansele de fructificare a muncii, am organizat un atelier de digitalizare și realitate virtuală (scanare 3D, VR/AR), cu scopul de a accesa instrumente și/ sau aplicații de mobil sau computer care să permită o mai bună promovare a proiectelor și produselor în mediul virtual.
Pe termen lung, explorăm o serie de oportunități de colaborare care să permită transmiterea viziunii noastre mai departe, să valorificăm domeniile tradițiilor creative în România și în străinătate, dar și să diversificăm sursele de finanțare. Totodată ne propunem să identificăm oameni interesați de valorificarea tradiției în conformitate cu viziunea noastră, alături de care să creștem și să extindem Rețeaua, astfel încât să construim comunități reziliente și mult mai pregătite pentru provocările secolului nostru.