Search
Close this search box.

Forumul Tradițiilor Creative însoțește vernisajul expoziției Tradiție Circulară

20/05/2022

Astăzi, 17 mai 2022, are loc la Muzeul Național al Țăranului Român cea de a 4-a ediție a Forumului Tradițiilor Creative, în deschiderea vernisajului expoziției Tradiției Circulară (Conectat la natură). Ambele evenimente își propun readucerea în discuție a fondului cultural și natural ca resurse pentru dezvoltarea durabilă, cu potențial în revitalizarea economiilor locale.

Continuator al inițiativei demarate în 2017 de Vintilă Mihăilescu și Teodor Frolu, forumul dezbate impactul valorificării tradițiilor creative în sustenabilitate și pentru reziliența comunităților locale.

La Forum au participat László Borbély (Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă), Virgil Nițulescu (Muzeul Național al Țăranului Român), Teodor Frolu (inițiator al rețelei România Tradițiilor Creative), Alexandru Andrășanu (Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului), Cristina Partal (Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului), Marius Andrei Alexe (Centrul Cultural Subcarpați), Christina Leucuța (Asociația Clusterelor din România), Bogdan Iancu (SNSPA), Alexandra Mihailciuc (Batem Fierul la Conac), Mihai Dobre (Școala de la Bunești), Matei Câlția (Șona noastră), Virgil Scripcariu (Muzeul-Atelier Școala de la Piscu), Anamaria Iuga (Muzeul Național al Țăranului Român).

Lucrările Forumului au prilejuit, pe lângă reconectarea partenerilor după pauza cauzată de pandemie, discuții între artiști, meșteri și experți naționali în patrimoniu despre noi instrumente de cercetare în domeniul tradițiilor creative și de comunicare a acestui concept care se află încă în formare, precum și includerea unor parteneri noi în rețea: Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, proaspăt introdus pe lista geoparcurilor internaționale, precum și nou întemeiatul Centrul Cultural Subcarpați, dedicat valorificării și promovării folclorului prin creație contemporană.

Forumul este urmat, la ora 18:00, de vernisajul expoziției de artă contemporană Tradiție circulară (Conectat la natură), ce va putea fi vizitată în sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român între 12 mai și 3 iulie 2022.

Expoziția, curatoriată de Teodor Frolu, include prezentarea operelor de artă rezultate din colaborarea a șase meșteri și șase artiști contemporani (Teodor Graur, Mircea Cantor, Gyárfás Oláh, Dan Vezentan, Virgil Scripcariu, Marius Andrei Alexe – Bean MC).

Expoziția de artă colaborativă reunește meșteri populari și artiști care îmbină arta cu inovația și cu noi tehnologii. Conceptul curatorial are la bază împletirea dintre tradițional și contemporan, armonizând prezentarea artistică a meșteșugurilor cu inovația și completând expoziția cu exemple de industrii și domenii artistice în care aceste resurse culturale sunt valorificate pentru dezvoltare.

Vernisarea expoziției se face în prezența artiștilor, meșterilor și a curatorului.

Forumul Tradițiilor Creative, ediția a IV-a, este organizat în contextul expoziției realizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 – Rowmania, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Cultural Subcarpați, Scoala de la Piscu, PATZAIKIN, The Institute, fiind înscrisă pe lista de expoziții satelit participante la Romanian Design Week, ca parte a circuitului RDW Design GO! / ROMANIAN DESIGN WEEK 2022.

Expoziția face parte din proiectul cultural „Tradiție circulară (Conectat la natură)” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB. Sprijinit de AQUA Carpatica. Credite foto: Dragoș Giuglea