Viziunea Eco Ruralis pe Dreptul la Pământ se bazează pe asumarea colectivă că pământul agricol este o resursă indispensabilă și un drept uman. Reprezintă un bun comun sau privat, fundamentul pentru activitățile noastre de gospodărire țărănească dar și o resursă esențială pentru a produce hrană și pentru a avea un trai decent respectând natura. Acest pământ este puternic acaparat și viitoarea generație de țărani va avea un acces tot mai limitat la pământ.
Prin acapararea pământului sau acapararea terenurilor agricole definim controlarea – prin titlu de proprietate, arendă, concesiune, contracte, acțiuni sau ocupare ilegală – a unor suprafețe de terenuri mai mari decât media locală, de către orice persoană ori entitate, publică sau privată, din țară ori din străinătate, prin indiferent ce mijloace ‘legale’ ori ‘ilegale’, în scopul speculei, extracției, controlării resurselor, în detrimentul agroecologiei, gospodăririi terenurilor, suveranității alimentare și drepturilor omului.
Principalele obiective ale programului Eco Ruralis pe Dreptul la Pământ sunt următoarele:
- Influențarea procesului politic pe dreptul și accesul la pământ în România, la nivel European și Internațional
- Facilitarea accesului la pământ pentru țărani și tineri producători agroecologici
- Protejarea pământului – ca teritoriu, resursă naturală, sol fertil pentru munca noastră
Grupul de lucru al membrilor pe Dreptul la Pământ
Grupul de Lucru Eco Ruralis pe Dreptul la Pământ a fost stabilit in 2012 și în primii ani și-a concentrat munca mai mult pe crearea de transparență și informarea țăranilor și a publicului larg. Rezultatul acestei munci se vede prin rapoartele bilingve (Română și Engleză) și studiile de caz create pe subiecte ca acapararea terenurilor, succesiunea fermelor și prezentarea de bune practici pe accesul țăranilor la pământ.
Tot în această perioadă am început să dezbatem și să dezvoltăm gândirea noastră politică despre ce înseamnă pentru noi acapararea de terenuri agricole și forestiere, interpretarea legislației naționale pe vânzarea și cumpărarea de terenuri agricole, regimul de arendă din România și importanța folosirii instrumentelor legale internaționale în dezvoltarea de propuneri politice alternative.
Un alt proces important dezvoltat în acești ani a fost implicarea Eco Ruralis în Grupul de Lucru pe Pământ al Confederației Țărănești Via Campesina Europa, unde am contribuit cu perspectiva noastră Est Europeană și am intervenit în dezbateri pe acapararea terenurilor și accesul la pământ din cadrul Comisiei și Parlamentului Uniunii Europene.
Din 2014 am aderat și la Rețeaua Europeană pe Acces la Pământ și am avut mai multe schimburi de experiențe la nivel European pe inițiative pe acces la pământ pentru producători agroecologici sau dezvoltarea de bănci și inițiative colective de acces la pământ.
Mai multe despre proiect sunt disponibile aici.