Diplomație verde – Ambasadori ai Pactului Climatic European în România
România și-a consolidat echipa de Ambasadori ai Pactului Climatic European, care acum numără 40 de oameni activi, de la elevi și studenți la arhitecți, avocați, profesori, economiști, activiști de mediu sau antreprenori. Ceea ce îi unește este aplecarea către problemele de mediu și dorința de a contribui la soluționarea acestora.
Pactul Climatic European este o inițiativă a Uniunii Europene menită să implice cetățenii în acțiunea climatică, construind o mișcare europeană capabilă să explice aspectele complexe ale schimbărilor climatice și să găsească soluții de atenuare a acestora.
Cei 40 de ambasadori români sunt prezentați aici: https://climate-pact.europa.eu/meet-community/climate-pact-ambassadors_ro?prefLang=ro&f%5B0%5D=world_world%3A158&page=0
Orice cetățean român poate deveni „emisar pentru mediu” – ambasador al Pactului Climatic European, răspunzând la chemarea lansată anual de Comisia Europeană, adresată celor preocupați de mediu și care simt că îi pot inspira pe cei din jurul lor să adopte măsuri cu impact. Doritorii trec printr-un proces de selecție și apoi devin membri ai unei vaste rețele europene de competență și responsabilitate, de persoane implicate și creative care lucrează pentru aceleași obiective. Hotărâți să fie parte a soluției, ei își asumă rolul de a aduce problemele de mediu în prim-plan și a mobiliza comunitățile către acțiune. Ei acționează ca liant între cetățeni, experți și factori de decizie, facilitând schimbul de idei și bune practice, inițiind activități menite să informeze, să educe și să inspire acțiunea climatică.
Cea mai recentă „generație” de astfel de ambasadori și-a început activitatea în primele luni ale acestui an. Semnificativ pentru acest grup este faptul că ei sunt predominant foarte tineri, elevi de liceu sau studenți, conștienți că sunt vocea generației care va trăi cu consecințele schimbărilor climatice. La prima lor întâlnire, organizată în februarie la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, într-o perioadă mai degrabă sumbră politic și nefavorabilă preocupărilor pentru acțiune climatică, au reușit să aducă perspective proaspete și o energie contagioasă la masa discuțiilor; mărturiile câtorva dintre ei se găsesc în seria de profiluri video: https://www.facebook.com/watch/100040197443421/521559227260207
Pactul Climatic European oferă un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:
- să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
- creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
- nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.
Mai multe despre Pactul Climatic European: https://climate-pact.europa.eu/index_en
Secretariatul Pactului Climatic European este coordonat la nivel european de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene și coordonat în România de REPER21. Activitățile Pactului Climatic European sunt comunicate în România de DC Communication.
Detalii suplimentare: ro[at]euclimatepact.eu.