Dinozaurii pitici, noile atracţii turistice din Ţara Haţegului. Cum şi-au făcut loc între „comorile istorice“

16/09/2021

Alături de cele mai vechi biserici de piatră din România, de ruinele capitalei antice Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi locurile fermecătoare de la poalele Retezatului, Ţara Haţegului atrage tot mai mulţi turişti aflaţi pe urmele dinozaurilor pitici. O mulţime de comori istorice împânzesc Ţara Haţegului, una dintre cele mai fermecătoare regiuni ale României, pe care istoricii o consideră „leagănul poporului român”.

Ţinutul aflat la poalele Masivului Retezat şi la „Porţile de fier ale Transilvaniei” îşi impresionează oaspeţii cu bisericile sale de piatră, cele mai vechi din ţară (propuse pentru a face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO), cu ruinele capitalei antice Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraş înfiinţat de împăratul Traian în Dacia, şi cu numeroasele castele şi cetăţi medievale ale vechilor familii nobiliare din Transilvania.  Deasupra lor veghează inconfundabilul Retezat, locul celei mai vechi rezervaţii ştiinţifice şi a naturii din România, fondată în 1935.

Pe urmele dinozaurilor pitici 

De câţiva ani, alături de atracţiile turistice „clasice” din Ţara Haţegului şi-au făcut loc în preferinţele vizitatorilor săi şi cele care amintesc de tărâmul dinozaurilor. Primele fosile de dinozauri au fost descoperite aici la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către Franz Nopcsa (1877 – 1933), savantul care a revoluţionat paleontologia.

La începutul anilor 2000 a fost înfiinţat Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, coordonat de Universitatea din Bucureşti, cea care derulează de patru decenii activităţi de cercetare în zonă.

Geoparcul dinozaurilor a ajuns în patrimoniul UNESCO

Geoparcul cuprinde mai multe puncte de vizitare, expoziţii şi trasee turistice destinate cunoaşterii dinozaurilor. Este suprapus oraşului Haţeg şi comunelor Baru, Bretea Română, Densuş, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sarmizegetusa, Sălaşu de Sus, Sântămăria Orlea şi Toteşti. Din 2015, zona Ţării Haţegului a intrat în patrimoniul cultural mondial, ca Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.