Search
Close this search box.

Descoperă Rowmania, Alba Iulia – mini-festival de o zi cu Rowmania, ȘEZI și Zero Waste România

05/08/2022
Sâmbătă, pe 6 august, începând cu ora 9:30, echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 ne invită la Alba Iulia să (re-)descoperim împreună Rowmania vâslind pe #Mureș, în zona Podului (cartier Partoș, ieșirea spre Sebeș). Mini-festivalul din #cealaltă_capitală, realizat împreună cu Primăria Alba Iulia, este una dintre primele acțiuni din mișcarea Descoperă Rowmania, transformată între timp în tradiție.
 
Indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă, participanții sunt invitați în echipaje de 11, pentru concursul de vâslit viteză, în canotci de 10+1 locuri. Cei care nu vâslesc sunt invitați să susțină concurenții și să se bucure de o zi în natură, lângă apă. Înscrierile se fac la fața locului. Accesul este gratuit.
 
La ediția 2022 a evenimentului, echipei Rowmania, i se alătură echipa ȘEZI, parteneri în rețeaua România Tradițiilor Creative, și Zero Waste România.

PROGRAM

09:30 – 11:45 Înscrierea participanților şi acomodarea cu ambarcaţiunile (echipe)
11:45 – 12:00 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)
12:00 – 14:00 Desfășurarea concursului de canotcă (pe serii, semifinale, finala)
14:00 – 14:30 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă

11:00 – 14:00 Ateliere de educație pentru copii

Educație pentru patrimoniul natural și cultural
 
La Descoperă Rowmania Alba Iulia 2022, între 11:00 și 14:00, copiii sunt așteptați la trei ateliere de educație non-formală:
 
  • de construit machete de canotci (cu marangozul echipei Rowmania, Viorel Gheorghe)

 

 

  • de reciclare creativă prin pictură pe bucăți reciclate din atelierul de tâmplărie (cu echipa ȘEZI)
Motivul apei la atelierul de reciclare creativă prin pictură cu ȘEZI

În tradiția populară, distingem câteva trimiteri directe la oizontul acvatic: râu, șuvoi, val, unda apei.

Fără început și fără sfârșit, unda apei pare a fi cea mai sensibilă transcriere în limbaj plastic a lumii în manifestare. Valurile mereu reluate, într-un ritm egal, înseamnă respirare, puls, curgere, înseamnă rostogolire a clipelor prin istorie. Unda apei apare, de cele mai multe ori, sub înfățișarea unui zig-zag.

Artistul popular instituie valuri care reprezintă marele drum de apă dintre lumi.

Câteodată unda apei devine actorul principal, asumându-și întreaga sarcină expresivă a imaginii, iar uneori este modelul care mărginește compoziția.

 

Atelier de pictură pe bucăți reciclate din atelierul de tâmplărie. Prin alăturare, elementele din lemn pot lua forma unor bărci sau vapoare cu pânze.

Învățăm să distingem esențele de lemn, șlefuim până devine fină suprafața, pictăm valuri, formăm bărci cu pânze de lemn.

Sâmbătă, 6 august, la Alba Iulia, de la 11 la 14, în zona Podului peste Mureș, cartierul Partoș.

 

Octavia și Lucian Loiș, ȘEZI

Evenimentul Descoperă Rowmania, Alba Iulia este organizat de Rowmania a lui Ivan Patzaichin, cu sprijinul Kaufland Romania și AQUA Carpatica, în colaborare cu Primaria Alba Iulia și Club Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia. Parteneri: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, DC Communication, ȘEZI, Zero Waste Romania.

Descoperă Rowmania este o campanie de promovare a patrimoniului hidrografic românesc, inițiată în urmă cu aproape 10 ani de Ivan Patzaichin, în încercarea de a îi reconecta pe oameni la natură, având ca instrument canotca și ca activitate vâslitul.

În prezent, face parte dintr-un program mai amplu al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Apele Unite ale României, care urmărește angrenarea comunităților într-un exercițiu de descoperire și protejare a apelor ce le traversează și de valorizare a peisajului urban riveran prin activități de educație, consultare publică și democratizare a accesului la apă.

Evenimentul promovează Apele Unite ale României, un proiect care urmărește democratizarea accesului la apă, derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, unDAverdeSomeș DeliveryCUCAAsociația Comunelor din România și Apele Române, cu sprijin de la Active Citizens Fund – RomaniaAQUA Carpatica și Kaufland Romania.