Cum se face un Festival „altfel”: întreprinderi sociale, producători locali artizani, start-up-uri de economie socială, artiști cu mesaj în Festivalul LA PAS Timișoara

12/10/2022

Asociația CRIES a preluat provocarea de a face un Festival „altfel”, subscriind principiilor de solidaritate și sustenabilitate, selectând atent expozanții, producătorii de conținut și artiștii, lansând în spațiul public o declarație de principii și invitând la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de crize și foamete.

„Au fost discuții de luni de zile în echipa CRIES cu privire la întrebarea <>. Am încercat să adunăm în jurul nostru și al Festivalului oameni care subscriu acestor principii. Și sperăm că, prin activitățile pe care le-am direcționat timp de 34 de ore 🙂 către timișoreni și vizitatori, aceștia au plecat mai gânditori și mai responsabili”

Mihaela Vețan, președinte al asociației CRIES, inițiatoare a Festivalului LA PAS
  • Peste 7000 de persoane au investigat împreună legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, în Parcul Rozelor din Timișoara, în ultimul weekend din septembrie 2022.
  • A fost o experiență extrem de interesantă. Un festival unde lumea e grijulie, curioasă și foarte doritoare să afle informații despre un consum atent” – spune unul dintre cei peste 90 de voluntari tineri implicați în Festival
  • Într-adevăr a fost foarte diferit față de alte festivaluri la care am mai fost. Oamenii erau altfel…extrem de interesați să achiziționeze nu doar produsul nostru, cât și munca, dăruirea și ideile noastre pe care le-am pus în acel produs” – mărturisește unul dintre cei peste 50 de artizani și producători de hrană „curată, bună și etică” (principiile mișcării SlowFood).

 

Pentru trei zile, Parcul Rozelor a găzduit programul complex al Festivalului LA PAS, dedicat tuturor vârstelor, care a inclus peste 35 de activități precum degustări, dezbateri, prezentări, concerte și ateliere de lucru.

„Am selectat 50 de artizani - producători locali, producători care respectă principiile SlowFood, reprezentanți de întreprinderi sociale. Am avut și două start-up-uri sociale cu care am colaborat, o unitate de cazare și un furnizor de legume locale pentru bucătarii care au gătit în Festival. Am supus atenției și valorile noastre privind sustenabilitatea și solidaritatea, care s-au materializat în diferite acțiuni, precum cea în care în Festival nu am avut apă îmbuteliată de vânzare, apa fiind oferită gratuit tuturor. La un număr de 7000 de vizitatori ai Festivalului, putem asuma că am evitat cel puțin folosirea a 7.000 de sticle de plastic, de unică folosință, deși credem că impactul este mult mai mare” .

Sergiu Florean, responsabil concept Festival LA PAS

32 de parteneri și-au unit forțele pentru a oferi conținut înalt calitativ în Festivalul LA PAS, alături de artizani și echipa CRIES.

Întregul eveniment a promovat comportamente sustenabile: alegerea locului de desfășurare a Festivalului a luat în considerare și accesibilitatea, încurajând participanții să folosească biciclete și transportul în comun pentru a ajunge, nu au fost produse mesh-uri din plastic și a fost redus cu peste 50% numărul de materiale publicitare printate față de ediția din 2019, nu s-au folosit ambalaje de plastic de unică folosință, fiind utilizate pahare din amidon și farfurii din tărâțe și alte materiale biodegradabile iar deșeurile au fost colectate selectiv.

Nu în ultimul rând, a fost inclusă în Festival și pregătirea a zeci de tineri și elevi pentru acțiunile și atelierele festivalului, având un rol de multiplicator și influencer pentru familiile lor, parte din programul educațional cuprins în programul LA PAS, care continuă până la finalul anului.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Filmul post-festival poate fi vizionat aici:

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – România Tradițiilor Creative, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Asociația REPER 21, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, AQUATIM, Fundația Aquatim, Asociația SNK,  Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Kolping, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale, Asociația Generații pentru Generații, Act for Tomorrow, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș

Parteneri internaționali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, FoodNews Romania, Știri ONG, Festivalier.

Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociația Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienița Zarand. Ciocolată Fair Trade oferită de Pronat.

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare