Search
Close this search box.

Cultura unește

25/04/2024

Trei manifestări de anvergură europeană au loc astăzi și mâine la Chișinău, în colaborare cu Institutul Cultural Român:

  • Conferința științifică „România și Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis și al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu (joi și vineri, 25 – 26 aprilie, Aula Regina Maria, Universitatea de Stat din Moldova)
  • Conferința de promovare a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, cu participarea maestrului Cristian Măcelaru vineri, 26 aprilie, ora 17:00, Sala cu Orgă
  • Recitalul susținut de Alexandra Conunova (vioară), alături de Nathanaël Gouin (pian), vineri, 26 aprilie, ora 19:00, Sala cu Orgă.

Conferința științifică „România și Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, care a debutat astăzi la ora 12:00, face parte din seria „Cultura și dialogul academic: deschideri spre viitorul comun european”, organizată de Universitatea de Stat din Moldova, și își propune să investigheze și să inspire soluții pe care cultura le poate oferi unei societăți care se confruntă cu multiple provocări. La deschiderea festivă iau cuvântul Igor Şarov – rectorul Universității de Stat din Moldova, Marian Preda – rectorul Universității din București, Angela Brașoveanu, Consilieră a Președintei Republicii Moldova în domeniul culturii și al relaţiilor interetnice, Prof. univ. dr. arh. Sergiu Nistor, Consilier prezidenţial, Administraţia Prezidenţială a României, Departamentul Cultură, Culte și Minorităţi Naţionale, Mihai Popșoi, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român și vicepreședinte EUNIC, Cristian-Leon Țurcanu, Ambasador al României în Republica Moldova, Prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Keynote speaker în prima zi a conferinței este Leonard Orban – fost comisar european multilingvism, negociator-șef al aderării României la Uniunea Europeană. Întregul program al comunicărilor științifice poate fi consultat aici.

Linkul conferinței aici:

„După decizia Uniunii Europene din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova, manifestările culturale pe care le realizăm în comun capătă semnificații sporite, marcând jaloane noi în parcursul european al țării vecine. Încercăm să dovedim astfel, din nou, rolul de liant al culturii și se anticipăm „re-unirea” dintre România și Republica Moldova, în Uniunea Europeană. Salut aceste momente de înaltă ținută artistică și academică și implicarea efervescentă a prietenilor moldoveni în acțiunile clusterului EUNIC de la Chișinău” a afirmat Liviu Jicman.

Recitalul de vineri, precedat de conferința de presă, se înscrie în seria de manifestări organizate în metropole europene de Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM pentru promovarea internațională a ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu.

Mai multe detalii:  https://www.icr.ro/pagini/concursul-international-george-enescu-promovat-in-republica-moldova-cu-sprijinul-icr   și   https://www.icr.ro/categorii/eunic