Search
Close this search box.

Corul Rusalka din Mila 23 închide împreună cu Subcarpați ediția 2022 a Electric Castle

19/07/2022

Ultima seară a festivalului de la Castelul Bánffy din Bonțida s-a încheiat cu un performance electric! Corul de femei Rusalka din Mila 23 a finisat, alături de Subcarpați, seria de concerte programate la scena mare a festivalului Electric Castle, într-un moment artistic special dedicat lui Ivan Patzaichin.

Duminică seara, Subcarpați și corul Rusalka din Mila 23 au închis oficial scena cea mare de la Electric Castle.

Acompaniate de cuvintele marelui campion Ivan Patzaichin, într-o producție muzicală semnată de Marius Andrei Alexe (MC Bean), fetele din Mila 23 au interpretat piesa „IVAN”, lansată în septembrie 2021 în colaborare cu Subcarpați, în memoria lui Ivan Patzaichin.

„Dragoste pentru domnul Ivan Patzaichin și mulțumiri pentru tot ce a inspirat pe lumea asta – de la sport, la muzică, la multe alte domenii. Iubire multă pentru colegii lui, pentru surioarele, pentru oamenii lângă care a crescut. Grupul Rusalka din Mila 23, aplauze!”

Finalul performance-ului de la Electric Castle surprins de Teodor Frolu:
47 de minute unice și un jam session de tradiții creative muzicale în prima întâlnire dintre Ivan, Rusalka și Subcarpați, prin lentila regizorului Ana Preda:

Producția muzicală a luat naștere dintr-o colaborare inspirată de multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac – canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, Ivan Patzaichin.

La început de 2021, Ivan și Teodor Frolu, partenerul său, au invitat trupa Subcarpați să viziteze, împreună cu echipa asociației, satul de lipoveni în care s-a născut Ivan. La Mila 23, Subcarpați s-au cunoscut cu fetele Rusalka, au experimentat Delta autentică, naturală și multiculturală a lui Ivan și au pornit o sesiune de creație muzicală din care a rezultat piesa prezentată la festival.

„Îmbinată cu o producție foarte contemporană, prestația artistică a corului Rusalka din Mila 23 aduce în contemporan cultura rușilor-lipoveni, dorind să contribuie la profilul identitar și la creșterea turismului cultural în Deltă. Vrem să arătăm impactul multiculturalității, aportul comunităților interculturale la dezvoltarea durabilă și să valorificăm creativ diversitatea culturală a minorităților într-o Românie care aspiră să-și alinieze din ce în ce mai mult valorile și comportamentele cu cele ale Europei.”

Satul Mila 23 din Delta Dunării, locul de naștere al lui Ivan Patzaichin, este renumit pentru numărul impresionant de campioni olimpici pe care i-a oferit României și pentru gospodinele sale, campioane în arta bucătăriei, la pescuit și la păstrarea și promovarea artelor și culturii locale.

În ultimul deceniu, la inițiativa mai multor membri ai satului, a fost reluată tradiția cântecului tradițional lipovenesc și a fost înființat corul „Rusalka”, participant și premiant la concursuri, festivaluri interetnice și acțiuni culturale din Delta Dunării.

Cântecele culese și documentate de membrele corului Rusalka poartă cu ele tradiția rușilor-lipoveni transmisă din generație în generație și ascunde mărturii ale culturii și modului de a trăi al lipovenilor pe parcursul ultimilor 200 de ani pe teritoriul Deltei Dunării.

În 2000, membrele corului au pornit munca de cercetare pe teren și au cules zeci de cântece vechi de la bătrânii satului. În 2014, corul a început să se consolideze cu noi membri, iar în 2016 a luat ființă oficial Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunării „Rusalca”, organizația prin care corul își desfășoară oficial activitatea. Corul Rusalka poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/RusalkaM23.

Momentul artistic prezentat pe scena mare de la Electric Castle de trupa Subcarpați și corul Rusalka, în 2022, reprezintă un omagiu și o continuare a eforturilor marelui Ivan Patzaichin de a sprijini dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte zone naturale ale României.

Proiectele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 sunt prezentate aici: https://rowmania.ro/.

Melodia „IVAN” poate fi ascultată pe vinyl-ul „Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic”, lansat la 10 ani de producție Subcarpați, și online, aici:

Imaginile din videoclip, proiectate și în contextul spectacolului de la Electric Castle, au fost realizate de artiștii Dragoș Asaftei și Mani Gutău, în timpul călătoriilor în Delta Dunării, împreună cu Ivan și cu echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

valorificate creativ 
din trecut 
în prezent 
pentru viitor 
tradițiile creative sunt vectori pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale

Colaborarea dintre Rusalka, păstrătoarele de tradiții lipovenești, și Subcarpați, artiștii contemporani care conectează folclorul la prezent, se încadrează în categoria inițiativelor de tradiții creative din România, un demers din care Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Centrul Cultural Subcarpați fac parte. Informații despre rețeaua România Tradițiilor Creative aici: https://www.traditiicreative.ro