Search
Close this search box.

Concluzii conferință: Prezentarea proiectului Politica publică pentru meșteșugul tradițional, Asociația Meștesukar Mobil

28/10/2018

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, The Ark, București

 

Temă: Politică publică pentru susținerea meșteșugului tradițional

Vorbitor: Mihaela Pop, expert tehnic implementare proiect Politica publică pentru meșteșugul tradițional, Asociația Meștesukar Mobil

 

Proiectul prezentat de Mihaela Pop a invitat participanții la Forum să se înscrie în coaliția organizațiilor non-guvernamentale pentru susținerea meșteșugului tradițional, coaliție care face parte din proiectul finanțat POCA și care a pornit de la contextul din România, unde nu există o politică publică guvernamentală care să gândească o viziune pentru meșteșugarul tradițional românesc.

Mai mult, s-a observat că nu există  o punte de legătură între toți actorii. Proiectul Politica publică pentru meșteșugul tradițional al Asociației Meștesukar Mobil își dorește să contribuie la crearea acestei punți de legătură între meșteșugari, reprezentanți ai meșteșugarilor sau ai colaboratorilor cu instituțiile decidente, în direcția de contribuție la schimbările de politici publice destinate meșteșugarilor.

Inițiativa de a scrie o lege și o politică publică alternativă care să vină în întâmpinarea problemelor meșteșugarilor a plecat și de la misiunea organizației de a promova meșteșugurile tradiționale  astfel încât să se răspundă nevoii de prezervare a meșteșugurilor aflate în risc de dispariție.

Etapele necesare sunt:

– formarea coaliției

– instruirea membrilor pentru a participa la dezbaterile publice

– expertiză specializată pe promovare și monitorizare a politicilor publice

– elaborare analiză, acte de fundamentare a politicii publice.

Vor fi strânse toate informațiile disponibile, astfel încât să se identifice nevoile de sprijin ale sectorului meșteșugului tradițional.