Concluzii conferință: Prezentarea Harta Meșterilor în domeniul construcțiilor din România – proiect strategic prioritar al Ordinului Arhitecților din România

28/11/2018

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, The Ark, București

Temă: Harta meșterilor din domeniul construcțiilor de pe teritoriul României

 Vorbitor: Marina Gingirof, arhitect, membru al Grupului RURAL OAR

 

Prin intermediul Asociației Monumentum[1] , Eugen Vaida a fost primul care a inițiat ghidurile despre cum se poate valorifica o casă cu potențial de patrimoniu, cu precădere cum poți să te încadrezi într-un lot, cum să construiești un sat, de ce există anexe, ogradă, la ce folosesc anumite materiale.

Mai mult, aceste ghiduri conțin recomandări de folosire a mâinii de lucru și a materialelor locale, recomandări pentru folosirea stufului în Deltă ca, mai apoi, să fie completate de meșterii și școlile de vară în care se învață meșteșuguri la nivelul întregii țări.

Prin intermediul platformei Voices of Culture[2], platforma de legătură între Comisia Europeană și organizațiile de profil, împreună cu reprezentanții societății civil au lansat call-uri în toate țările membre, iar Eugen Vaida, alături de Muzeul ASTRA Sibiu, au fost selectați, dând posibilitatea României de a fi prima țară care implementează un proiect de acest tip, cu un buget de 25,000 euro.

Cartarea necesară în realizarea acestor ghiduri s-a făcut pe trei direcții:

  1. meșteri
  2. produse
  3. centre de formare (școli de vară, aproximativ 26 de școli active, cu activități și în 2019)

La baza informațiilor din aceste ghiduri, au stat datele deja existente în cadrul arhivelor muzeelor etnografice, diverse asociații, GAL-uri, ocoale silvice, uniunea artiștilor plastici, precum și sprijinul obținut din partea diverselor autorități locale implicate etc.

Pe măsură ce proiectul a avansat, s-au observat o serie de obstacole precum:

–  identificarea meșteșugarilor devenea o problemă pe măsură ce mulți dintre cei intervievați nu aveau o formă legală de funcționare și nu și-au dorit să figureze în harta meșterilor în construcții ( cu precădere fierari, vărari etc);

– mai mult, spre exemplu un meșter specializat în dulgherie ajunge să facă și sobe, iar o serie de meserii de acest gen ajung pe cale de dispariție tocmai din necesitatea acestora de reprofilare și diversificare.

Harta meșterilor este în lucru și va fi lansată în ianuarie 2019, iar alături de ghidul local va apărea și oferta de materiale și produse locale.

[1]       http://asociatiamonumentum.ro/cms/author/eugen/

[2]       http://www.voicesofculture.eu/?fbclid=IwAR0RrKDcCX4D4n4AgljyYOVTdfvq621hKHV9kN3ZVQPvCbwNc6yrHaMABR8