Search
Close this search box.
formare culturală

Colecție de resurse pentru industrii creative

Din arhiva Formare Culturală, am selectat mai jos câteva resurse utile în proiecte, inițiative și idei pentru sectorul creativ din România.

 

Resurse:
  • volumul 4 din din cartea „Noii industriași creativii”, incluzând studii, opinii, cercetări în industrii culturale și creative
  • secțiune permanentă de Resurse online
  • modulul „Learning Remotely (LR)” prin care oferim e-tutoriale pe diferite subiecte profesionale culturale
  • dezbateri culturale pe variate teme de interes precum dezvoltarea audiențelor prin noile tehnologii sau drepturile de autor, dar și politici culturale și abordări creative ale patrimoniului cultural
  • interviuri despre #profesiicreative (unele dintre cele mai „proaspete” – despre nomazii digitali în sat și urban mic)

 

Începem cu…
animatie Ziua Culturii Nationale 2023

 

 Dezbateri culturale -video

În format offline sau online, dezbaterile Formare Culturală aduc experți în domenii culturale, creative și conexe pentru a discuta dintr-o perspectivă profesională subiecte de interes în domeniul cultural.

 

dezbatere statut artist si lucrator cultural
dezbatere statut artist si lucrator cultural (panel 2)
dezbatere statut artist si lucrator cultural (panel 1)

 Statutul lucrătorului cultural

S-a discutat în pandemie, din nou, despre statutul artistului și a apărut și o discuție serioasă (inclusiv la nivelul Uniunii Europene) despre toți lucrătorii din ecosistemul creativ.

În România, avem de anul trecut și o Lege dedicată acestui subiect, precedată de OUG 21/2023, și un Ordin pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a declaraţiei privind obligaţiile de plată, dar încă nu am găsit faimosul registru. Vă ținem la curent.

Până atunci, urmăriți dezbaterile noastre pe această temă aici 

 

vizual nou Corectitudine politică, activism, cenzură, cancel culture

Cancel culture

O altă temă largă de interes este #cancelculture: ce este, cum funcționează în contextul reevaluării istorice la nivel local și global și unde are loc – pe rețelele sociale, în piețe publice sau în muzee.

Am abordat diferite fațete cu un panel de experți, având și o introducere dedicată conceptului. 

Regăsiți dezbaterea filmată aici.

 
 
Dialogurile La Pas_Gabriele Rosana

#CulturalDealEU

Rămânem atenți la politicile culturale la nivel european și includem expertiză și informații despre acestea în proiectele noastre. 

Suntem alături de CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare, care produce #DialogurileLAPAS, analizând împreună cu invitații noștri rolul culturii pentru dezvoltarea durabilă și alte subiecte de interes societal. Regăsiți aici o serie de interviuri deja produse și, programat pentru mâine, un interviu cu Gabriele Rosana, policy director la Culture Action Europe, despre cultura ca parte integrantă în European Green Deal.

 
 
Formare culturala logo 2022
Formare-culturala-logo-nou
  • Cărți de istorie, antropologie, sociologie, istoria artei, într-o abordare interdisciplinară

  • Cărți despre artă modernă și contemporană

    Transport gratuit în România
LR  logo negeneric