Cincisprezece copii construiesc o canotcă în cincisprezece zile și extrag șapte lecții practice pentru școală
Pe 30 iunie 2021, a fost lansat, la Muzeul – Atelier Școala de la Piscu, atelierul „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunități durabile”, componentă a unui program de educație integrată adresat elevilor de gimnaziu, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, program care își propune să le ofere acestora „învățare cu sens”.
15 copii de gimnaziu au construit o canotcă, timp în care au descoperit cum pot pune în practică cunoștințele teoretice dobândite în școală. Atelierul s-a derulat pe parcursul a trei săptămâni, fiind susținut de Viorel Gheorghe, meșterul marangoz al echipei Rowmania și al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
În final, pe 20 iulie, canotca-școală a fost „dată la apă” și testată de către copii.
Canotca construită de copii a fost lansată pe Lacul Snagov
Pe 20 iulie, copiii care au construit canotca – vedetă a exercițiului nostru de „învățare cu sens”, au lansat-o la apă, pe Lacul Snagov, de la baza sportivă la care Ivan Patzaichin s-a antrenat în timpul carierei și unde și-a coordonat sportivii, ca antrenor.
„Experiența este cea mai bună educație pe care le-o putem da copiilor noștri, iar apa este viață. Cu siguranță, copiii își vor aduce aminte mereu cum au construit o canotcă, în doar trei săptămâni. Cu mare bucurie le-am fost alături astăzi la lansarea canotcii la apă pe lacul Snagov și le-am urmărit entuziasmul. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va susține întotdeauna astfel de proiecte dedicate copiilor, pentru că dezvoltarea durabilă înseamnă, în esență, asigurarea și promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil pentru generațiile viitoare.”
László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă
La realizarea ambarcațiunii au constribuit elevi din localitățile Piscu, Balotești, Izvorani, Țigănești (Ilfov) și din Țigănești (Rep. Moldova). Copiii au lucrat la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu sub conducerea lui Viorel Gheorghe, marangozul echipei Rowmania. I-au însoțit în acest demers profesori de matematică, fizică, geografie, educație socială, precum și specialiști în dezvoltare durabilă, artă și design asistat de computer; Adrian Ivan, Cristi Petcu, Costel Neicu, Irina Constantinescu, Laura Gunesch, Teodor Frolu, Adriana Scripcariu și Victor Jantea.
Din lecțiile practice oferite de aceștia, organizatorii vor extrage materiale video ce vor constitui resurse educaționale deschise – material didactic intersiciplinar, disponibil profesorilor din toată țara, pentru a-și face orele la clasă mai variate și, deci, mai atractive pentru elevi.
Proiectul „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunități durabile” va continua în perioada imediat următoare cu un atelier similar la Chilia Veche, în jud. Tulcea, unde copiii de la Școala Gimnazială își vor construi propria canotcă, ce va rămâne în dotarea școlii.