Artizani LA PAS în Timișoara – Parcul Rozelor, 23-25 septembrie 2022
Între 23 și 25 septembrie 2022, în Parcul Rozelor din Timișoara, Festivalul de Gastronomie Artizanală LA PAS aduce împreună peste 50 de artizani preocupați de valorificarea inteligentă a elementelor din natură, de resurse naturale, mediu înconjurător, oameni și cultură locală, într-un un program artistic și cultural complex cu artiști și creatori locali, din țară, precum și din Ungaria, Italia și Portugalia.
Asociația CRIES, organizația care pune în scenă festivalul dedicat gastronomiei locale și consumului durabil, colaborează cu organizații locale, naționale și europene, cu școli și cadre didactice, cu producători locali, artizani și artiști, sensibili la temele propuse de eveniment și care împărtășesc viziuni și principii comune.
Artizanii LA PAS vor pune la dispoziția vizitatorilor o diversitate de produse alimentare preparate după rețete tradiționale sau inovatoare, folosind în mare parte ingrediente locale și practici de producție sustenabilă.
Bere artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – sunt parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.
Pe toată durata Festivalului vor fi organizate degustări la standurile producătorilor, însoțite de povestea produsului. Vor avea loc demonstrații ale unor practici tradiționale de gătit, precum prepararea magiunul sau a pitei în țăst.
Cu prilejul ediției 2022 a festivalului care demonstrează valoarea micilor producători de hrană pentru o dezvoltare durabilă și pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor prezentare, vor fi lansate produse marca LA PAS: brânză, pâine, miere, cidru și bere artizanală și lumânări parfumate, manufacturate de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, OneTwo Brewery, OilRight.
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – România Tradițiilor Creative, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Asociația REPER 21, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, AQUATIM, Fundația Aquatim, Asociația SNK, Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Kolping, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale, Asociația Generații pentru Generații, Act for Tomorrow, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș
Parteneri internaționali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, FoodNews Romania, Știri ONG, Festivalier
Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociația Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienița Zarand. Ciocolată Fair Trade oferită de Pronat.
Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.