Arhitectura la ea acasă – Școala de la Bunești

30/03/2021

Școala de la Bunești este un proiect ambițios care a luat naștere în anul 2008, la acea vreme fiind doar un șantier din care studenții puteau învăța lucrurile de bază ale arhitecturii. Practicarea arhitecturii a adunat în același loc primii studenți și profesori, un loc de basm în care se construiesc povesti nemuritoare.

Școala de la Bunești se află localizată în satul Zărnești, comuna Malureni din județul Argeș, la aproximativ un kilometru nord de sat, pe drumul forestier ce duce pe malul estic al râului Vâlsan. Școala este locul în care noțiunile practice ale arhitecturii sunt redescoperite, însușite și transmise de la student la student. O școală – șantier, o modalitate practică, dar originală de a învăța arhitectura.

Bucuria din simplitate și din lucrurile mici.

Nevoia de simplitate va apărea întotdeauna în viața unei persoane, aceasta bucurie fiind primordială. Din aceste motive, atelierele de la Bunesti construiesc structuri care invită la un stagiu de locuire minimală, în mijlocul naturii, un mod de viață radical diferit de confortul modern.

Bazele proiectului arhitectural din comuna Zărnești au luat naștere la inițiativa dr. arh. Ana Maria Goilav, doctorand în teoria arhitecturii, împreună cu prof. dr. Petre Guran, istoric bizantinolog, proiectul fiind adresat oricui este interesat de construcția cu materiale naturale și de locuirea cât mai aproape de natură.

Numele școlii se trage de la moșia unui neam boieresc, cunoscut până în secolul al XIX-lea sub numele Bunescu. După organizarea teritoriala din perioada interbelica, moșia cuprindea satele Bunești, Mănești, Zărnești, care circumscriau moșia acestui neam. Cu alte cuvinte, numele școlii desemnează o regăsire a unei istorii uitate și persecutate în ultimii 50 de ani.