Am desfăcut conceptul de tradiții creative în bucăți pe care mai apoi le-am ilustrat video cu ajutorul membrilor comunității:
- Georgescu-Roegen. Antipa. Brâncuși:
Trei mari români ne-au purtat moștenirea culturală peste hotare. Cum a început povestea tradițiilor creative? Aflați din mini-documentarul de mai jos.
2. Identitate și mândrie:
DeltaCraft, platforma care le dă întâlnire designerilor cu meșteșugarii, ne-a povestit despre conservarea patrimoniului cultural și a meșteșugurilor deltaice, despre valorificare prin reinterpretare, #identitate și #mândrie.
Cu sprijinul: Ecopolis și Letea în UNESCO
3. Tradiții și comunități:
Cosânzeana, un mic atelier din Aninoasa, Dâmbovița, ne propune să redescoperim meșteșugul lucrului de mână prin intermediul seturilor de cusut pe lemn (cu modele de inspirație folclorică), pregătite de Lauraîmpreună cu oamenii din comunitatea locală și adaptate omului contemporan. Câteva gânduri despre #tradiții și #comunități.
4. Învățare și construire:
Şcoala de la Buneşti propune o reîntoarcere la origini, intersectând filosofia cu arhitectura minimală în mijlocul unei poienițe din județul Argeș. Aici, educația vine din experimentare, comunicare, colaborare și conviețuire.
La Bunești, lucrul cu materialele naturale primordiale ca piatra, lemnul și pământul cultivă un tip de #construire și de #locuire minimală devenit mod de a trăi.
5. Dinamica rural – urban:
ȘEZI sunt Octavia și Lucian Loiș, doi tineri arhitecți care au lăsat spațiul #urban în urmă și au ales #ruralul, căutând armonia dintre: natură și om, trecut și prezent, arhitectură și desen, formă, timp, vechi și nou. Tradiția parcă le adună pe toate, le dă un sens, iar celor doi le-a oferit un punct de pornire.
6. Ecosistemul tradițiilor:
Putem asemăna tradițiile cu un copac căruia, dacă îi tăiem din frunze și din crengi, îi tăiem șansa la creștere și dezvoltare creativă. Copacul din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului are o coroană bogată – o rețea în care se întrețese istoria pământului cu cea a locurilor și a oamenilor.
Un adevărat #ecosistem.
De la casa tradițiilor (administrată de Asociația Femeilor din Sântămărie Orlea) la școala locală și până la Casa Vulcanilor (aflată în grija Asociației Drag de Hateg), fiecare actor din geoparc se îngrijește de un bun moștenit pe care îl lasă mai departe generațiilor următoare.
Mulțumiri: Alexandru Andrasanu, Adina Popa, Alina Ciobanu, Lili Farcasiu, Silvia Szakacs
7. Ce sunt tradițiile creative?
La final, am revenit la întrebarea care ne-a mânat în acest demers:
Ce sunt, de fapt, tradițiile creative?
Am rugat câțiva membri să ne împărtășească definițiile lor.
Mulțumiri: Ana-Maria Goilav, Oana Neneciu, Adina Popa
Regie și montaj: Emi Gheorghe
VO: Adriana Ciobanu
Materialele video sunt realizate în cadrul proiectului cultural Argument video – tradiții creative inițiat de DC Communication și co-finanțat de AFCN.