Anunț: Bucătăriile tradiționale din Deltă se pot transforma în puncte gastronomice locale

21/09/2017

Bucătăriile locuințelor incluse în circuitul turistic din Delta Dunării vor putea deveni puncte gastronomice locale, potrivit unui ordin al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) emis în urma solicitărilor Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23.

Ordinul transmis zilele acestea direcțiilor din întreaga țară modifică Ordinul președintelui ANSVSA nr. 111/2008 și relaxează condițiile de funcționare și înregistrare sanitar-veterinară a unităților de tipul punctelor gastronomice locale.

Potrivit unui comunicat de presă făcut public vineri pe site-ul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), punctele gastronomice, locurile autorizate unde se prepară și se servesc cu precădere alimente furnizate de producători locali, pot fi reprezentate de bucătăriile particulare din locuințele familiale care pot fi incluse în circuitul turistic/gastronomic din cadrul zonelor/regiunilor turistice cu tradiții gastronomice recunoscute și care nu sunt încadrate ca pensiuni turistice, hoteluri, moteluri.

‘În cadrul acestor puncte gastronomice locale trebuie să se prepare și să se servească alimente numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, a căror stare de igienă și sănătate este în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, iar produsele trebuie să provină din ferme proprii sau de la producători locali autorizați/înregistrați sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor’, se arată în comunicatul semnat de directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.

O condiție de bază a funcționării acestor puncte gastronomice locale este, potrivit sursei, cea reprezentată de faptul că pentru carnea roșie provenită de la bovine, porcine, ovine, caprine, ratițe sau solipede este necesar ca aceasta să poarte marca de sănătate prin care se garantează că a fost obținută în unități supuse tuturor controalelor oficiale.

În comunicatul amintit, DSVSA Tulcea subliniază de asemenea necesitatea aplicării regulilor generale de igienă și a asigurării trasabilității materiilor prime și a ingredientelor din care se prepară și se servesc alimentele.

Reprezentanții Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 au declarat pentru AGERPRES că ordinul președintelui ANSVSA constituie baza pentru autorizarea gospodăriilor tradiționale pentru oferirea de servicii de gastronomie locală.

‘Acest ordin pune bazele cadrului legal necesar pentru ca o bucătărie tradițională care înseamnă gătit în cadrul unei bucătării normale să poată fi avizată și făcută legal. Până acum nu exista legislație dedicată acestui tip de activitate, iar acum practic orice gospodărie care dorește să ofere preparate tradiționale din bucătăria proprie o poate face respectând anumite reguli’, a declarat Teodor Frolu, membru fondator al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23.

DSVSA Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 au început încă de anul trecut discuțiile pentru modificarea Ordinului nr. 111/2008 privind condițiile de înființare a punctelor gastronomice locale, astfel încât proiectul privind pescaturismul în Delta Dunării să poată fi pus în aplicare.

Pescaturismul este acel tip de turism care adaugă valoare resursei piscicole. Conceptul promovat la nivelul Uniunii Europene are drept obiectiv dezvoltarea comunităților din zonele pescărești și protejarea resurselor acvatice.

În luna august a anului 2015, Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 a inaugurat în apropiere de satul Mila 23 primul traseu de pescaturism din Delta Dunării. Traseul le propunea vizitatorilor participarea la câteva din activitățile de zi cu zi ale unui localnic, printre acestea număprându-se strângerea pălaselor cu pește și prepararea unui borș de pește pe malul Dunării sau în casele pescarilor.