Oameni din Deltă – un proiect realizat de Dragoș Lumpan în colaborare cu parteneri din rețeaua de tradiții creative

14/11/2022
 

Delta Dunării este asociată în general cu flora și fauna. Acest lucru este confirmat de o simplă căutare „Delta Dunării” pe Google Images: pe prima pagină apar foarte puțini localnici. Nici textele nu sunt mai darnice cu oamenii din Deltă; de exemplu wikipedia.org folosește peste 1700 de cuvinte pentru a descrie biodiversitatea și sub 100 de cuvinte pentru populația din Deltă. Pot fi multe explicații: fauna și flora din Delta sunt într-adevăr spectaculoase. În Deltă sunt puțini oameni; densitatea populației este de aproximativ 20 de ori mai mică față de restul României, iar Delta se află în proces de depopulare.

Proiectul „Oameni din Deltă” observă în fotografie și film locuitorii din Delta Dunării, mediul în care trăiesc, viața lor obișnuită. Printre mizele urmărite se numără ridicarea profilului de turism cultural al Deltei, cu accent pe patrimoniul imaterial vast păstrat de reprezentanții diferitelor comunități din acest areal și readucerea în atenția publică a valoarii diversității culturale ca resursă pentru dezvoltare durabilă a unei comunități locale și a unui teritoriu.

O primă expunere, „Oamenii Deltei  portrete din Mila 23” semnată de Dragoș Lumpan, a avut loc în septembrie la Mila 23, prilejuită de evenimentul de prezentare a planurilor viitorului Centrul Cultural – Muzeu Ivan Patzaichin din localitate.

Pe 19 noiembrie, începând cu ora 16:00,  are loc vernisajul expoziției „Oameni din Deltă” la Muzeul Atelier Școala de la Piscu. Expoziția va fi deșchisă până pe 31 decembrie 2022.

Șablonul general este: omul din Deltă este pescarul care pescuiește, bea, doarme și cam asta este tot ce poate să faca. În realitate, Delta presupune mult mai multe categorii de oameni…” – extras dintr-unul dintre interviurile prezentate în această expoziție.

Parteneri: Asociația Ivan Patzaichin- Mila 23, Școala de la Piscu, Ivan Pescar, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul de Fotografie Documentară, Zeppelin, Librăriile Carturesti, Post Modernism Museum.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).