#ORIGINI de la idei încolțite la tradiții creative

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în anul 2010, la inițiativa lui Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, și a arhitectului Teodor Frolu, din dragoste pentru Deltă, tradiție și natură, și pentru a sprijini dezvoltarea locală prin valorificarea resurselor naturale și culturale. Asociaţia dezvoltă programe de antreprenoriat social pentru a susține, cu know-how şi investiţii, ariile subdezvoltate din Delta Dunării şi parcurile naturale din ţară, aceste proiecte servind drept modele de bune practici pentru un antreprenoriat social de succes. De asemenea, Asociația își propune să participe la dezbaterea națională privind natura ca element de identitate pentru România – constituent al brandului de țară. Ca urmare, proiectele Asociației includ, în foarte mare măsură, componente educative puternice, închinate naturii, culturii și societății.

#MOȘTENIRE zestrea care a hrănit proiectul

Asociaţia este localizată în Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin, și constituie vehiculul prin care sportivul încearcă să dea înapoi Deltei și oamenilor săi dragostea pe care a primit-o de la aceștia în copilărie și în timpul carierei. Asociația își propune să protejeze biodivesitatea culturală şi naturală a Deltei Dunării și a altor zone naturale din România, să readucă în actualitate tradiţiile românești, să promoveze profilul cultural și natural al Deltei, să contribuie la valorificarea patrimoniului hidrografic al României și să încurajeze un stil de viață sănătos prin practicarea mișcării în aer liber.

#OAMENI întâlniri prin care proiectul a prins trup

Ivan Patzaichin repetă de fiecare dată când are ocazia că el nu face altceva decât să fie un liant al oamenilor care simt la fel și ale căror viziuni îi aduc alături de Asociație. În cei peste 7 ani de activitate, Asociația a căutat și stabilit legături cu peste 120 de profesioniști în diferite domenii sau membri ai comunităților, purtători de tradiții locale, care au crezut în inițiativele noastre și care au pus umărul la transformarea lor în realitate: designeri de obiect și designeri de modă, experți și activiști în turism și protecția mediului, experți în educație, cercetători în materiale și în agricultură, constructori de bărci, sociologi, psihologi, etnologi, istorici și antropologi, experți în gastronomie, artiști în imagine, text și artele spectacolului, arhitecți și urbaniști, mari sportivi români, experți în dezvoltarea resurselor umane, experți în proiecte de dezvoltare, formatori de opinie și reprezentanți ai administrației publice, locale și centrale.

#LOCURI cuiburi și drumuri care poartă proiectul mai departe

Ne-a inspirat Delta Dunării, pentru dezvoltarea durabilă a căreia încercăm să aducem la viață modele de proiecte inovative, eficiente și ușor de replicat, realizate în colaborare cu localnicii și circumscrise unor domenii variate și relevante pentru întreaga Deltă: educațional, turistic, gastronomic, cultural, economic și identitar. Legătura urban-rural este un obiectiv principal al activității noastre.

#ÎNCOTRO?

Viziunea noastră este strâns legată de valoarea tradiției din perspectiva relației om-natură, o legătură ce poate juca un rol determinant în creșterea modernă a României. Credem în dezvoltarea sustenabilă pentru viitor, în care identitatea locală e păstrată și valorificată, și în care inovația vine în completarea armonioasă a tradiției, pe care o readuce în actualitate.