România Tradițiilor Creative prezintă un proiect-surpriză prin… 7 teasere

01/10/2018

În toamna aceasta, comunitatea România Tradițiilor Creative va lansa un proiect-surpriză, dedicat tuturor celor care sunt curioși despre felul în care tradițiile și elementele de patrimoniu pot fi valorificate creativ în folosul comunităților.  

 

În continuare, câteva teasere din timpul pregătirilor:

Teaser 1:

Tradițiile Creative sunt inspirate și din studiile economistului de origine română, Nicholas Georgescu-Roegen, care aduce în discuție mediul natural ca factor de influență economic. Putem spune că de aici a plecat și ideea de economie circulară. „Adevăratul produs al procesului economic nu constă dintr-un flux fizic de deșeuri, ci din plăcerea de a trăi” (Georgescu-Roegen, 1979) http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Nicolae_Georgescu-Roegen

Credite foto: Mai Bine

Teaser 2:

Când am fost în vizită la ȘEZI, am aflat de la Octavia și Lucian că orice proiect începe cu… documentare.  Multă documentare. Ca rezultat, produsele finite au în spate o împletitură de poveşti – ale celor care urmează să le adăpostească şi, totodată, ale simbolurilor şi motivelor aflate la baza obiectelor de design.

Teaser 3:

Acum vreo… 70.000.000 ani, teritoriul din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (judeţul Hunedoara) era de fapt o mică insulă în mijlocul unei mări.  Tot acolo, tot atunci, existau câţiva vulcani submarini care, din când în când, ţâşneau atât de puternic încât stropi de lavă fierbinte traversau stratul de apă şi, în contact cu aerul rece, se transformau în adevărate “bombe”, ca cea din imaginea de mai jos.  Îi mulțumim pentru ghidaj Alinei de la Casa Vulcanilor!

Teaser 4:

Am fost de curând în vizită la Şcoala de la Buneşti şi am aflat că, din materiale naturale (şi nimic altceva!), pot fi preparate culori pentru pictură absolut unice!  Iar pentru contur (în loc de creion) poate fi folosit cărbune din lemn ars fixat bine pe o crenguţă.

Teaser 5:

Acum nu multă vreme, am ajuns în Aninoasa, județul Dâmbovița, în vizită la Cosânzeana, un atelier social care pune meșteșugul cusutului de mână sub lumina reflectoarelor.  Laura ne-a povestit o grămadă de lucruri frumoase pe care vi le vom dezvălui… #încurând.

Teaser 6:

Pe fetele de la DeltaCraft le-am întâlnit la The Institute, unde lansau un concurs dedicat tinerilor designeri. Am povestit cu ele despre meșteșugurile tradiționale din Deltă, importanța valorificării acestora pentru dezvoltarea zonei și a comunităților și despre potențialul produselor create din colaborarea dintre designeri și meșteșugari.

Teaser 7:

Neapărat să ajungeți la un moment dat pe strada Edgar Quinet, numărul 7 (acolo se află magazinul Mesteshukar ButiQ – MBQ). Noi am fost săptămâna trecută și a fost… wow! Lăsând la o parte minunățiile de bijuterii și obiecte de design lucrate de meșteșugari împreună cu designeri pe care le puteți vedea, testa și achiziționa, aveți toate șansele să întâlniți membrii echipei #MBQ – niște oameni… numai unul și unul!

Credite foto: Mesteshukar ButiQ – MBQ

Urmează și alte câteva teasere. #staytuned!